BCE analizează posibilitatea achiziţionării de obligaţiuni emise de oraşe sau regiuni

Banca Centrală Europeană (BCE) examinează posibilitatea achiziţionării de obligaţiuni emise de oraşe, precum Paris, sau regiuni, precum Bavaria, potrivit unor surse din interiorul instituţiei, în vedere unei posibile extinderi a programului de relaxare cantitativă, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 11:03
BCE analizează posibilitatea achiziţionării de obligaţiuni emise de oraşe sau regiuni

Achiziţionarea de obligaţiuni municipale ar putea fi una dintr-o serie de măsuri care ar putea fi lansate în lunile următoare, chiar dacă una dintre surse a precizat că va fi introdusă în luna martie 2016.

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. În pofida acestor achiziţii, economia zonei euro înregistrează doar o creştere modestă iar oficialii BCE au început să ia în considerare noi măsuri pentru a susţine creşterea economică şi inflaţia.

Potrivit surselor citate de Reuters, în cadrul pregătirilor pentru următoarea reuniune de politică monetară care va avea loc în data de 3 decembrie, oficialii BCE analizează în prezent dacă să extindă lista obligaţiunilor achiziţionate prin includerea de obligaţiuni municipale emise de oraşe, de exemplu Madrid sau Mainz, sau state federale germane.

‘Există pieţe mari precum Spania şi Italia. Franţa are şi ea o piaţă bine dezvoltată’, a declarat una dintre surse.

Potrivit datelor Thomson Reuters IFR, în prezent există în circulaţie obligaţiuni emise de oraşe şi regiuni europene în valoare de aproape 500 de miliarde de dolar,i iar regiunile au vândut anul trecut obligaţiuni în valoare de peste 76 miliarde de dolari. De exemplu, oraşul Paris a emis obligaţiuni în valoare de patru miliarde de euro.

O sursă citată de Reuters a subliniat că deşi unele oraşe sunt mai riscante, ele beneficiază totuşi de sprijinul guvernelor centrale. În mod normal, obligaţiunile municipale au un rating mai mic decât cel acordat guvernelor. Cu toate acestea piaţa obligaţiunilor municipale din Europa este una fragmentată, cu mulţi emitenţi mici.

O altă sursă a confirmat că una din opţiunile studiate este achiziţionarea de obligaţiuni municipale sau regionale care se tranzacţionează deja, acesta fiind însă o dovadă că BCE dispune de opţiuni relativ limitate. Achiziţionarea de acţiuni de pe pieţele bursiere s-ar lovi de opoziţie din cauza riscurilor implicate iar BCE cumpără deja obligaţiuni acoperite şi titluri de valoare garantate cu active (ABS).

O eventuală decizie de a achiziţiona obligaţiuni municipale ar fi una de care ar beneficia în special regiunile din Germania care au vândut deja obligaţiuni în valoare de sute de miliarde de euro şi domină piaţă, ceea ce le-ar ieftini şi mai mult costurile de creditare. Dar măsură ar ajuta şi pieţele mai mici precum cele din Italia sau Spania, chiar dacă împrumuturile regiunilor sunt incluse în datoria totală a statelor şi în consecinţă supuse unor limite.

În săptămânile următoare, preşedintele BCE, Mario Draghi speră să obţină sprijinul majorităţii membrilor consiliului guvernatorilor pentru a putea adopta noi măsuri destinate să susţină economia zonei euro. Banca centrală a Germaniei, care se opune relaxări cantitative, ar putea accepta mai uşor achiziţionarea de obligaţiuni municipale.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...