1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Extern

BCE anunţă că este pregătită să furnizeze lichiditate în euro şi alte monede

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat vineri că este pregătită să asigure lichiditate pe pieţele financiare, în euro şi în alte monede, şi urmăreşte cu atenţie situaţia de pe pieţele financiare în dialog strâns cu celelalte bănci centrale, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul instituţiei de la Frankfurt ca reacţie la Brexit.

24 iun, 2016 | ECONOMICA.net

"În urma rezultatului referendumului din UK, BCE monitorizează atent pieţele financiare şi se află în contact apropiat cu alte bănci centrale. BCE este pregătită să furnizeze lichiditate, dacă va fi nevoie, în euro şi în alte monede. BCE s-a pregătit pentru această situaţie în strânsă colaborare cu băncile pe care le supraveghează şi consideră că sistemul bancar din zona euro este rezistent, în ceea ce priveşte capitalul şi lichiditatea", anunţă BCE.

În perioada premergătoare referendumului, în presa internaţională au apărut informaţii pe surse conform cărora BCE şi Banca Angliei sunt pregătite să stabilească linii de swap valutar încrucişate pentru a asigura băncilor lichiditate abundentă în lire sterline şi euro, în eventualitatea unui rezultat favorabil Brexitului la referendumul din Marea Britanie. Măsuri similare au fost adoptate de marile bănci centrale ale lumii în timpul crizei financiare din 2008.

La ora transmiterii acestei ştiri, lira sterlină s-a depreciat cu 4,38% faţă de euro pe piaţa interbancară, cursul coborând la 1,25 euro/liră, cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

În raport cu dolarul american, lira sterlină s-a prăbuşit cu 7%, la 1,38 dolari/liră, după ce a atins în cursul zilei 1,3229 doalri/liră, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani, în coborâre cu 11%.

Euro s-a depreciat vineri cu 2,43% faţă de dolar şi se tranzacţionează în prezent la 1,11 dolari/euro, după ce cursul a coborât în cursul zilei până la 1,09 dolari/euro.

Bursele din întreaga lume sunt în cădere liberă, iar situaţia de pe pieţele financiare seamănă izbitor cu momentele care au urmat falimentului băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008, eveniment care a declanşat criza financiară mondială.

De la francul elveţian la yenul japonez la aur, activele de refugiu cresc puternic, investitorii căutând să-şi pună banii la adăpost chiar şi la randamente negative.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO