BCE: Băncile care părăsesc Marea Britanie ar putea să-şi folosească o perioadă limitată propriul calcul al riscurilor

Instituţiile financiare cu sediul în Marea Britanie, care se mută în zona euro, ar putea să-şi folosească propriile modele de calcul al riscurilor o perioadă limitată, în timp ce Banca Centrală Europeană le va analiza şi va decide dacă le va aproba sau nu, a declarat, joi, Sabine Lautenschlaeger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, transmite Reuters.
Economica.net - J, 04 mai 2017, 12:39
BCE: Băncile care părăsesc Marea Britanie ar putea să-şi folosească o perioadă limitată propriul calcul al riscurilor

BCE supervizează sistemul bancar şi este responsabilă cu autorizarea băncilor în zona euro, fiind ajutată de autorităţile naţionale de reglementare pentru micii creditori.

‘Suntem conştienţi de perioada scurtă de timp şi că poate dura o perioadă până când este aprobat un model intern. Prin urmare, va exista o perioadă limitată de timp în care băncilor le-ar putea fi permisă folosirea modelelor lor interne care nu au fost încă aprobate de BCE – dar în condiţii stricte, desigur, care vor fi evaluate de la caz la caz’, a explicat Sabine Lautenschlaeger.

BCE a anunţat recent că instituţiilor financiare cu sediul în Marea Britanie, care vor să-şi mute operaţiunile în zona euro pentru a-şi păstra accesul la piaţa unică europeană după Brexit, trebuie să li se permită un interval de şase luni pentru o nouă licenţă.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un ‘hard’ Brexit, în urma căruia vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

Autorităţile se aşteaptă ca aproximativ 40 de mari grupuri bancare internaţionale să-şi mute subsidiarele sau filialele de la Londra în zona euro.

Autorităţile de reglementare din unele state din UE au precizat că nu vor tolera aranjamente în care afacerile sunt conduse oficial dintr-un birou aflat într-un stat membru, în timp ce directorii importanţi şi sistemele IT rămân la Londra, centrul financiar dominant al Europei.

Totuşi, există riscul ca unele state membre UE să fie tentate să încalce regulile şi să permită astfel de operaţiuni după Brexit. Problema va afecta în special diviziile de gestionare a activelor (asset management), în condiţiile în care Marea Britanie este al doilea mare centru global după SUA, gestionând active în valoare de 5.700 de miliarde de lire sterline (7.000 de miliarde de dolari) în numele clienţilor, majoritatea fiind din Europa Continentală.

Firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg.

Organismele de supervizare au anunţat băncile că vor trebui să aibă un anumit nivel al capitalului, al numărului de directori de top şi al modelelor de risc aprobate pentru a obţine o licenţă care să le permită să opereze în UE.

Te-ar mai putea interesa și
Italienii de la Alerion iau autorizația de la ANRE pentru trei parcuri eoliene, de 160 MW, în județul Galați
Italienii de la Alerion iau autorizația de la ANRE pentru trei parcuri eoliene, de 160 MW, în județul Galați
Grupul italian Alerion continuă expansiunea în sectorul energiei regenerabile din România. Urmează să primească autorizația de înființare pentru trei noi parcuri eoliene, toate în județul......
ANAF a pregătit lista neagră, „scoringul fiscal”. Cum funcționează acum sistemul secret, cum vor funcționa „notele” pentru contribuabili și cum poți scăpa de control
ANAF a pregătit lista neagră, „scoringul fiscal”. Cum funcționează acum sistemul secret, cum vor funcționa ...
Agenții economici din România sunt încadrați în firme cu risc minim, mediu și mare, în funcție de care sunt mai des ...
Euro NCAP a catalogat autoturismele produse la Craiova cu patru stele
Euro NCAP a catalogat autoturismele produse la Craiova cu patru stele
Ford Tourneo Courier și e-Tourneo Courier, precum și SUV-ul Puma Gen-E, au fost catalogate cu patru stele la testele de ...
Eșec mare al lui Ilie Bolojan. Proiectul său de suflet, făcut din fonduri publice, pierde bani pe bandă rulantă
Eșec mare al lui Ilie Bolojan. Proiectul său de suflet, făcut din fonduri publice, pierde bani pe bandă rulantă
Ilie Bolojan a fost prezentat întotdeauna ca un administrator echilibrat și atent la banii publici. Această imagine a ...