BCE: Băncile cu sediul în Marea Britanie trebuie să-şi mute funcţiile cheie şi filialele în UE

BCE se aşteaptă ca băncile cu sediul în Marea Britanie, care încearcă să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană după Brexit, să-şi distribuie operaţiunile şi să-şi mute funcţiile cheie şi filialele, a declarat preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 23 mart. 2017, 12:24
BCE: Băncile cu sediul în Marea Britanie trebuie să-şi mute funcţiile cheie şi filialele în UE

Banca Centrală Europeană, care supervizează sistemul bancar al zonei euro, a primit multe solicitări de la bănci cu sediul în Marea Britanie care vor să fie supravegheate de BCE şi le-ar putea acorda rapid licenţe de operare în UE.

Dar Daniele Nouy a reafirmat joi că funcţiile cheie şi filialele băncilor vor trebui ataşate companiilor holding supervizate de BCE.

‘Nu vrem să autorizăm cochilii goale. Vrem să putem superviza eficient instituţiile’, a afirmat oficialul BCE, într-o audiere în Parlamentul European.

Şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) investighează modurile în care poate opri organismele naţionale de reglementare să concureze incorect între ele, în dorinţa de a atrage după Brexit firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie.

Un oficial ESMA – instituţia europeană de reglementare a pieţelor financiare – a declarat pentru Reuters că instituţia studiază riscul ‘arbitrajului normativ’, în care unele ţări UE ar putea oferi firmelor financiare o atenuare a supervizării comparativ cu alte state membre, în schimbul locurilor de muncă şi al veniturilor mai ridicate din taxe pe care le aduc.

Autorităţile de reglementare din unele state din UE au precizat că nu vor tolera aranjamente în care afacerile sunt conduse oficial dintr-un birou aflat într-un stat membru, în timp ce directorii importanţi şi sistemele IT rămân la Londra, centrul financiar dominant al Europei.

Totuşi, există riscul ca unele state membre UE să fie tentate să încalce regulile şi să permită astfel de operaţiuni după Brexit. Problema va afecta în special diviziile de gestionare a activelor (asset management), în condiţiile în care Marea Britanie este al doilea mare centru global după SUA, gestionând active în valoare de 5.700 de miliarde de lire sterline (7.000 de miliarde de dolari) în numele clienţilor, majoritatea fiind din Europa Continentală.

Firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg.

ESMA este îngrijorată de modul în care va reacţiona o autoritate naţională de reglementare dintr-un stat membru al UE când firmele de servicii financiare vor solicita licenţe.

ESMA nu se concentrează pe problemele legate de eficienţa diferitelor centre financiare, ci mai degrabă pe problemele legate de relocare şi delegare, care ar putea duce la un ‘arbitraj normativ’, a explicat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Organismele de supervizare au anunţat băncile că vor trebui să aibă un anumit nivel al capitalului, al numărului de directori de top şi al modelelor de risc aprobate pentru a obţine o licenţă care să le permită să opereze în UE.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...