BCE: Băncile pan-europene ar putea lupta împotriva creşterii concurenţei sectorului bancar „din umbră”

Este de preferat crearea unor bănci pan-europene decât a unor campioni naţionali, pentru a ajuta creditorii să lupte împotriva creşterii concurenţei sectorului bancar din umbră, a afirmat marţi Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, la o conferinţă desfăşurată la Madrid, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 26 feb. 2019, 14:48
BCE: Băncile pan-europene ar putea lupta împotriva creşterii concurenţei sectorului bancar

Sectorul bancar din umbră este alcătuit din firme financiare care nu fac parte din categoria băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor de pensii şi caselor de clearing reglementate.

„Pentru ca zona euro să fie dispună de o stabilitate mai mare, trebuie să fie făcute progrese importante în integrarea bancară europeană. Băncile pan-europene sunt esenţiale dacă vom avea o piaţă unică pentu serviciile financiare de retail şi cele generale”, a declarat Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Spaniei.

Acesta a avertizat că o concurenţa mai strânsă din partea sectorului bancar din umbră ar putea afecta profitul net din dobânzi şi afacerile băncilor tradiţionale, în actualul mediu economic.

„Potenţialele pierderi de venituri sunt semnificative în actuala conjunctură, în care băncile înregistrează un nivel modest al profitabilităţii, economia încetineşte iar cererea sectorului privat pentru finanţare rămâne redusă”, a precizat oficialul BCE.

Autorităţile de supervizare trebuie să urmărească cu atenţie sectorul bancar „din umbră” şi nivelul datoriei pieţelor emergente, la zece ani de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, a afirmat recent şi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Deoarece băncile „au cules roadele” afacerilor mai riscante din timpul crizei financiare, până la sfârşitul anului trecut investitorii specializaţi au introdus în sectorul bancar european din umbră active de peste 42.000 de miliarde de euro (49.000 de miliarde de dolari), sau aproximativ 40% din sistemul financiar al Uniunii Europene, conform datelor publicate de Comitetul european pentru riscuri sistemice (ESRB).

„Unul din principalele riscuri pe care trebuie să-l analizăm în prezent este în afara sistemului bancar, aşa numitul sistem bancar din umbră, care este mai puţin reglementat. El este reprezentat de marile fonduri de investiţii, care sunt parţial americane. Trebuie să întărim supervizarea în acest domeniu”, a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Comitetul european pentru riscuri sistemice a precizat că printre vulnerabilităţile cu care se confruntă sistemul financiar paralel se află riscul legat de lichiditate, cel de contagiune către diverse alte sectoare, inclusiv către băncile din umbră, şi nivelul ridicat de îndatorare, prin utilizarea derivatelor pentru finanţarea tranzacţiilor.

În ultimii ani, băncile din umbră au înregistrat o creştere rapidă, ceea ce a spoit temerile privind stabilitatea financiară din sectorul bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...