BCE: Coronavirusul ar putea semăna seminţele următoarei crize financiare

Frankfurt, 26 mai /Agerpres/ - Pandemia de coronavirus din Europa a amplificat vulnerabilităţile financiare, crescând şansele unor viitoare crize, pe măsură ce nivelul datoriilor creşte iar băncile se confruntă cu dificultăţi, a apreciat marţi Banca Centrală Europeană, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 06:23
BCE: Coronavirusul ar putea semăna seminţele următoarei crize financiare

În condiţiile în care economia zonei euro ar urma să se contracte cu 10% în acest an, guvernele au luat un set de măsuri pentru a limita pagubele, însă există un preţ de plătit pe termen lung iar unele ţări ar putea avea probleme în a-şi rambursa datoriile, ceea ce creşte riscul ca ele să iasă din zona euro, a adăugat BCE.

De asemenea, companiile puternic îndatorate ar putea să nu se poată descurca cu profitabilitatea bancară foarte redusă şi există un risc crescut al unor corecţii pe piaţa imobiliară, susţine BCE în raportul său semi-anual privind stabilitatea financiară.

„Chiar dacă numărul cazurilor de infecţii scade în multe ţări, impactul asupra economiei şi pieţelor a descoperit şi a majorat vulnerabilităţile existente la adresa stabilităţii financiare în zona euro”, susţine BCE.

Nivelul agregat al datoriei guvernamentale în zona euro ar putea trece de 100% din PIB în acest an, cu mult peste nivelul din perioada crizei datoriilor, şi ar putea să se apropie de 160% din PIB în Italia, ţară care se confruntă cu pariuri pe piaţă că va fi nevoită să părăsească zona euro.

„În cazul în care măsurile luate la nivel naţional şi european vor fi considerate insuficiente pentru a păstra sustenabilitatea datoriei, aprecierea pieţelor cu privire la riscul de redenominare ar putea creşte şi mai mult”, a adăugat BCE. Ulterior randamentele mai mari pentru statele vulnerabile din zona euro s-ar putea răsfrânge şi asupra sectorului privat şi ar lovi băncile, care se confruntă deja cu pierderi semnificative.

Potrivit BCE, primul risc ar putea fi un val de retrogradări pentru ratingul companiilor, ceea ce ar limita accesul economiei reale la finanţare. Unele retrogradări la nivelul nerecomandat pentru investiţii sunt inevitabile, ceea ce ar forţa unele fonduri de pensii şi companii de asigurări să vândă. Însă având în vedere că piaţa pentru obligaţiunile cu randamente mari este relativ mică, acest lucru ar putea declanşa o vânzare masivă de obligaţiuni, a adăugat BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...