BCE este gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni italiene dacă apar turbulenţe pe pieţele financiare – Reuters

Banca Centrală Europeană este pregătită să intensifice temporar achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale italiene, dacă rezultatul referendumului constituţional de duminică va duce la creşterea costurilor de finanţare a celei de-a treia economii a zonei euro, au declarat pentru Reuters surse din BCE care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 29 nov. 2016, 13:21
BCE este gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni italiene dacă apar turbulenţe pe pieţele financiare - Reuters

Acţiunile băncilor italiene înregistrează scăderi puternice la Bursa de la Milano iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene sunt în creştere, după ce ultimele sondaje arată că cetăţenii ar vota în număr mare împotriva schimbării constituţiei. Potrivit analiştilor politici, dacă premierul Matteo Renzi demisionează după un vot ‘nu’ la referendum, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017.

Banca Centrală Europeană ar putea utiliza programul său lunar de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 80 de miliarde de euro (84,8 miliarde de dolari) pentru a contracara orice creştere suplimentară a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene, atenuând turbulenţele de pe pieţe, susţin sursele. O astfel de decizie nu trebuie aprobată de Consiliul guvernatorilor BCE.

Dar majorarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale italiene este limitată la zile sau săptămâni, pentru a atenua volatilitatea imediată de pe piaţă, deoarece scopul programului BCE este de a contribui la creşterea inflaţiei şi a economiei zonei euro, şi nu să stopeze crizele din statele membre, adaugă sursele.

Acesta înseamnă că, în cazul în care băncile din Italia sau statul au nevoie de ajutor financiar pe termen mai lung, autorităţile de la Roma vor trebui să solicite oficial asistenţă financiară.

‘Consiliul guvernatorilor BCE înţelege că Italia poate fi ajutată într-un anumit grad, şi va fi folosit, în caz de nevoie, programul de achiziţii de active. Esenţial este ca BCE să fie convinsă că volatilitatea poate fi atenuată prin folosirea acestei flexibilităţi’, susţin sursele.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

În condiţiile în care datoria publică este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei, costurile de împrumut ale Italiei sunt urmările cu atenţie, pentru a nu provoca instabilitate în regiune.

Marţi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani se situau la 2%, cel mai ridicat nivel din ultimul an, în timp ce acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena înregistrau un nivel record scăzut iar titlurile UniCredit erau de asemenea aproape de un nivel record scăzut.

Cotidianul Financial Times a apreciat, recent, că planurile de recapitalizare a opt bănci italiene, Monte dei Paschi di Siena şi alte şapte bănci regionale, este posibil să eşueze în cazul unui vot negativ la referendumul de duminică pentru că o eventuală criză guvernamentală ar afecta încrederea investitorilor în economia italiană. Un eventual eşec al planurilor de recapitalizare pentru cele opt bănci mai mici ar afecta şi planurile de recapitalizare ale UniCredit, care ar urma să încerce să strângă 13 miliarde de euro la începutul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...