BCE ia în considerare limitarea sprijinului acordat băncilor din Grecia – Bloomberg

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea adopta unele măsuri pentru a ţine sub control finanţarea de urgenţă (ELA) acordată creditorilor eleni, deoarece unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE se opun majorării ajutorului pentru Grecia, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 09:14
BCE ia în considerare limitarea sprijinului acordat băncilor din Grecia - Bloomberg

BCE a majorat la 74 de miliarde de euro (79 miliarde de dolari) plafonul liniei de finanţare de urgenţă care poate fi acordat creditorilor eleni, după ce la începutul acestui an instituţia a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

‘Nu există nicio îndoială că BCE îşi pierde răbdarea cu Grecia. Creditorii eleni vor avea nevoie de finanţare suplimentară şi BCE şi-ar putea limita sprijinul’, a declarat economistul Frederik Ducrozet, de la Credit Agricole, Paris.

Marţi dimineaţă, indicele bursier de la Atena înregistra un declin de 1,3%, în timp ce euro s-a depreciat la 1,0668 dolari, .

Oficialii BCE iau în considerare trei metode pentru a reduce suma de bani la care au acces creditorii eleni pentru un anumit nivel al garanţiei, susţine una dintre surse. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Turbulenţele din Grecia şi incertitudinile privind viitorul ţării în zona euro au determinat retrageri masive din depozitele băncilor elene, iar Banca Centrală a Greciei menţine ca rezervă un capital tampon de aproximativ trei miliarde de euro din finanţarea de urgenţă, pentru a reacţiona în caz de nevoie, susţin sursele.

BCE menţine un control strict al banilor proveniţi din ELA pentru a evita ca băncile elene să utilizeze sumele pentru a finanţa direct Guvernul de la Atena, ceea ce ar încălca legislaţia UE.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Adjuncţii miniştrilor de Finanţe din zona euro se vor întâlni la mijlocul săptămânii viitoare pentru a analiza situaţia din Grecia. Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de electricitate avertizează că ultimele măsuri propuse de autorități pentru compensarea facturilor ar putea duce la scumpirea acestora
Furnizorii de electricitate avertizează că ultimele măsuri propuse de autorități pentru compensarea facturilor ar putea ...
Ultima formă a OUG 118/2021 votată în Senat şi aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, prin care se doreşte compensarea ...
Primăria Iași a semnat un acord de finanțare cu BERD în valoare de 100 de milioane de lei
Primăria Iași a semnat un acord de finanțare cu BERD în valoare de 100 de milioane de lei
Municipalitatea ieşeană va începe proiecte privind modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, ...
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA prezintă noua generație în Cloud Gaming
NVIDIA a anunțat platforma de cloud gaming de ultimă generație, care livrează gaming la calitate GeForce RTX 3080 pe ...