BCE ia în considerare limitarea sprijinului acordat băncilor din Grecia – Bloomberg

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea adopta unele măsuri pentru a ţine sub control finanţarea de urgenţă (ELA) acordată creditorilor eleni, deoarece unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE se opun majorării ajutorului pentru Grecia, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 09:14
BCE ia în considerare limitarea sprijinului acordat băncilor din Grecia - Bloomberg

BCE a majorat la 74 de miliarde de euro (79 miliarde de dolari) plafonul liniei de finanţare de urgenţă care poate fi acordat creditorilor eleni, după ce la începutul acestui an instituţia a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

‘Nu există nicio îndoială că BCE îşi pierde răbdarea cu Grecia. Creditorii eleni vor avea nevoie de finanţare suplimentară şi BCE şi-ar putea limita sprijinul’, a declarat economistul Frederik Ducrozet, de la Credit Agricole, Paris.

Marţi dimineaţă, indicele bursier de la Atena înregistra un declin de 1,3%, în timp ce euro s-a depreciat la 1,0668 dolari, .

Oficialii BCE iau în considerare trei metode pentru a reduce suma de bani la care au acces creditorii eleni pentru un anumit nivel al garanţiei, susţine una dintre surse. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Turbulenţele din Grecia şi incertitudinile privind viitorul ţării în zona euro au determinat retrageri masive din depozitele băncilor elene, iar Banca Centrală a Greciei menţine ca rezervă un capital tampon de aproximativ trei miliarde de euro din finanţarea de urgenţă, pentru a reacţiona în caz de nevoie, susţin sursele.

BCE menţine un control strict al banilor proveniţi din ELA pentru a evita ca băncile elene să utilizeze sumele pentru a finanţa direct Guvernul de la Atena, ceea ce ar încălca legislaţia UE.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Adjuncţii miniştrilor de Finanţe din zona euro se vor întâlni la mijlocul săptămânii viitoare pentru a analiza situaţia din Grecia. Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...