BCE: Incertitudinile prelungite afectează perspectivele de creştere ale economiei zonei euro

Incertitudinile prelungite afectează perspectivele de creştere ale economiei zonei euro, în special în industrie, se arată în buletinul economic publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. 
Economica.net - joi, 08 aug. 2019, 14:13
BCE: Incertitudinile prelungite afectează perspectivele de creştere ale economiei zonei euro

Riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord se menţine şi, alături de escaladarea conflictului comercial dintre SUA şi China, afectează avansul economiei mondiale. Creşterea economiei zonei euro va fi mai slabă în trimestrele doi şi trei, avertizează BCE.

Acest buletin confirmă decizia adoptată de BCE la şedinţa de politică monetară din 25 iulie, când a hotărât să menţină nemodificată dobânda cheie şi, totodată, a cerut oficialilor săi să pregătească opţiuni pentru mai multe măsuri de relaxare a politicii monetare, deschizând calea pentru o reducere a costului creditului şi o extindere a achiziţionării de active la şedinţa din septembrie.

Perspectivele economiei mondiale se înrăutăţesc tot mai mult, a avertizat luna trecută preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

În special, a explicat şeful BCE, previziunile se înrăutăţesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puţin probabilă.

Sporirea promisiunilor privind noi măsuri de stimulare este menită să sprijine încrederea în economia zonei euro, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă sectorul industrial.

Deşi încrederea consumatorilor şi creditarea bancară rămân la un nivel ridicat, recentele date din industrie arată o imagine sumbră, sporind riscul ca cererea externă slabă, parţial ca rezultat al războiului comercial, să afecteze curând evoluţia zonei euro.

În iunie, Banca Centrală Europeană a modificat previziunile pentru următorii doi ani privind creşterea economică şi a inflaţiei, recunoscând că riscurile la adresa încetinirii în Europa vor fi mai extinse şi vor dura mai mult decât se anticipa.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,2% în acest an şi un avans de 1,4% anul viitor, faţă de prognoza din martie, ce indica o expansiune de 1,1% în 2019 şi 1,6% în 2020. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3% anul acesta, faţă de 1,2% previzionată anterior, şi să crească uşor, la 1,4% (faţă de 1,5% estimată anterior).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...