1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

BCE intenţionează să ofere noi credite băncilor dar însoţite de unele condiţii

Banca Central Europeană (BCE) analizează posibilitatea lansării unei noi operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung (LTRO), însă aceasta ar urma să fie disponibilă doar pentru băncile care vor fi de acord să utilizeze fondurile BCE doar pentru a acorda credite companiilor, informează un articol publicat miercuri în cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, preluat de Reuters.

27 noi, 2013 | Agerpres

La sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, în ideea de a oferi băncilor lichidităţi la dobânzi reduse.

În ultima perioadă atât preşedintele BCE cât şi alţi membri din consiliul guvernatorilor au declarat în repetate rânduri că există opţiunea derulării unor noi operaţiuni de furnizare de lichidităţi pentru a ajuta economia fragilă din zona euro şi a asigura furnizarea de credit către sectorul privat.

Potrivit Sueddeutsche Zeitung, care citează surse din interiorul BCE, opţiunea care este analizată prevede că băncile vor avea acces la finanţarea oferită de BCE doar dacă vor fi de acord să transfere banii în credite către companiile din sectoarele industrie, comerţ şi servicii. În plus, cotidianul german susţine că noul program LTRO ar putea să se întindă doar pe o perioadă de nouă până la 12 luni.

Publicarea acestui articol vine după ce săptămâna trecută o serie de oficiali de la BCE au declarat că sunt deschişi la ideea adoptării de noi măsuri pentru a sprijini economia din zona euro în condiţiile în care rata inflaţiei este mult sub ţinta de 2% avută de în vedere de BCE. În plus, excesul de lichiditate, cantitatea de bani peste ceea ce sistemul bancar are nevoie ca să funcţioneze, a scăzut în prezent la cel mai scăzut nivel de după luna septembrie 2011 pe măsură ce băncile au început să ramburseze creditele LTRO pe care le-au primit anterior.

Potrivit unui sondaj derulat de Reuters în rândul traderilor de pe piaţa financiară, un nou program LTRO ar putea să aibă loc în primul trimestru al anului următor.

Următoarea reuniune de politică monetară de la BCE va avea loc în data de cinci decembrie, ocazie cu care va fi prezentat şi noile estimări de inflaţie şi creştere economică.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO