BCE îşi inaugurează noul sediu la Frankfurt pe Main sub înaltă protecţie poliţienească

Banca Centrală Europeană (BCE) îşi inaugurează miercuri noul sediu la Frankfurt pe Main sub o puternică protecţie a poliţiei, în timp ce mii de manifestanţi împotriva austerităţii au venit din toată Europa cu intenţia de a tulbura ceremonia, informează AFP.
Economica.net - mie, 18 mart. 2015, 06:06
BCE îşi inaugurează noul sediu la Frankfurt pe Main sub înaltă protecţie poliţienească

Noua clădire, ridicată pe malul fluviului Main în vechiul cartier portuar Ostend şi compusă din două turnuri din sticlă care se întâlnesc în vârf, găzduieşte deja echipe ale instituţiei monetare de la sfârşitul lunii noiembrie 2014, scrie Agerpres.

Înaltă de 185 m, această clădire, a cărei construire a costat 1,3 miliard de euro, urmează a fi inaugurată la 10h00 GMT, în prezenţa preşedintelui BCE, Mario Draghi. Între 60 şi 100 de invitaţi, între care 20 de personalităţi din afara instituţiei, sunt aşteptate la această ceremonie, despre care un purtător de cuvânt a spus că va fi ‘sobră’, în contextul crizei actuale.

Un foarte puternic dispozitiv de securitate a fost desfăşurat în jurul zonei, autorităţile aşteptându-se la prezenţa a mii de manifestanţi sosiţi în oraş pentru a denunţa acţiunea BCE, la apelul alianţei anticapitaliste Blockupy, care reuneşte mai multe mişcări de protest, sindicate şi partide politice.

Printre protestatari şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mişcării antimondialiste Attac, ai partidului de stânga radical grec Syriza şi mişcării spaniole Podemos, precum şi ai altor mişcări şi curente de opinie care văd în BCE un artizan major al politicilor de austeritate bugetară, impuse unor ţări europene, în frunte cu Grecia.

Organizatorii manifestaţiei contează pe prezenţa a cel puţin 10.000 de persoane, un tren închiriat special aducând din Berlin 800 de activişti. De asemenea, 60 de autocare provenind din 39 de oraşe europene au sosit la Frankfurt.

Poliţia a mobilizat mai multe mii de agenţi, zeci de tunuri cu apă şi câteva elicoptere pentru a încadra evenimentul.

‘Această desfăşurare poliţienească este una dintre cele mai importante organizate vreodată în oraş’, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei, care presupune existenţa unei ‘mari probabilităţi’ ca mici grupuri să recurgă la violenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...