BCE monitorizează stabilizarea depozitelor băncilor din Grecia – Reuters

Nivelul fondurilor aflate în depozitele băncilor elene pare să se fi stabilizat după încheierea acordului pentru extinderea asistenţei financiare, a declarat pentru Reuters o sursă de la Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 08:58
BCE monitorizează stabilizarea depozitelor băncilor din Grecia - Reuters

Există volatilitate în depozite, intră şi ies sume de bani, dar BCE monitorizează cu atenţie situaţia. În ultimele două săptămâna a existat o anume stabilizare, susţine sursa.

BCE continuă să sprijine nivelul lichidităţilor băncilor elene, în prezent finanţarea se ridică la peste 100 miliarde de euro, faţă de 45 miliarde de euro în noiembrie.

Sursa susţine că Banca Centrală Europeană nu şi-a modificat intenţia de a nu majora limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt emise de autorităţile elene, care echivalează cu ‘finanţarea monetară’ a statului, apreciind că instituţiile financiare elene ar putea utiliza finanţarea acordată de Banca Centrală a Greciei pentru a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt.

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat Grecia săptămâna trecută că nu se poate baza pe Banca Centrală Europeană pentru a majora limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt emise de autorităţile elene.

De asemenea, şeful BCE a anunţat că reglementările nu permit BCE să achiziţioneze bonduri elene, în cadrul noului său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Întrebat despre limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt, Draghi a explicat că reglementările europene interzic BCE să finanţeze direct sau indirect guvernele. ‘BCE este o instituţie care se conduce după reglementări, nu este o instituţie politică’, a precizat Draghi.

Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichidităţile şi una dintre opţiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privinţa majorării lui.

Problema este una sensibilă deoarece băncile elene au folosit obligaţiuni pe termen scurt pentru a accesa finanţare de la Banca Centrală a Greciei şi apoi au investit tot în astfel de bonduri, ajutând statul să-şi acopere necesităţile de finanţare pe termen scurt.

Draghi a anunţat săptămâna trecută că BCE a majorat suma alocată finanţării de urgenţă (ELA) pe care Banca Centrală a Greciei o poate furniza creditorilor eleni. Şeful BCE a afirmat că băncile elene sunt solvabile şi nivelul capitalului lor depăşeşte cerinţele minime.

Finanţarea Băncii Centrale Europene acordată creditorilor eleni a crescut cu 47% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece tensiunile privind situaţia financiară a ţării au accelerat ieşirile de numerar din depozite.

În ianuarie, împrumuturile acordate de BCE creditorilor eleni au urcat la 82,24 miliarde de euro (92 miliarde de dolari), de la 56,04 miliarde de euro în decembrie, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG).

Datele BCE arată că ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat în ianuarie, la 12,2 miliarde de euro, faţă de cinci miliarde de euro în decembrie, în pofida acordului încheiat cu Uniunea Europeană, BCE şi FMI pentru extinderea asistenţei financiare.

Luna trecută, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţare de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Decizia BCE, împreună cu ieşirile masive din depozite, a forţat creditorii eleni să-şi majoreze dependenţa de finanţare de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Finanţarea ELA a ajuns în ianuarie la 5,2 miliarde de euro, de la aproape zero în decembrie.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei
Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor......
Cărbune România – Importurile au crescut cu 22,2%, în primul semestru din 2022. Producţia urcat cu 1%, conform datelor INS
Cărbune România – Importurile au crescut cu 22,2%, în primul semestru din 2022. Producţia urcat cu 1%, conform ...
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele şase luni din 2022, 1,459 milioane de tone echivalent petrol, ...
AEI: Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite
AEI: Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite
Preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite şi foarte ...
CFR Infrastructură Cluj a primit oferte de la Drum Asfalt pentru lucrări de tip Quick Wins, între Jibou și Carei
CFR Infrastructură Cluj a primit oferte de la Drum Asfalt pentru lucrări de tip Quick Wins, între Jibou și Carei
Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj a deschis ofertele depuse la procedura de licitație publică pentru ”Proiecte ...