BCE nu a luat încă nicio decizie privind finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni

Datoria Greciei deţinută de BCE nu poate fi restructurată deoarece o astfel de decizie ar contraveni tratatelor de înfiinţare a zonei euro, a afirmat luni Christian Noyer, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, adăugând că BCE încă nu a adoptat nicio decizie privind linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 11:05
BCE nu a luat încă nicio decizie privind finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni

‘Datoria Greciei deţinută de Eurosistem (care include BCE şi băncile centrale naţionale ale celor 19 state membre care au adoptat euro) este o datorie care nu poate, prin natura sa, să fie restructurată, deoarece ar reprezenta o finanţare directă a statului’, le-a declarat jurnaliştilor Christian Noyer, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Acesta a refuzat să comenteze situaţia datoriei Greciei, subliniind că încă nu a fost luată nicio decizie. Declaraţia sa vine după ce alegătorii din Grecia au respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali, sporind temerile privind posibila ieşire a ţării din zona euro (Grexit), scrie Agerpres.

Unele state, în special Franţa, au apreciat că un nou acord cu Grecia ar trebui să includă şi o atenuare a poverii datoriei ţării, deţinută în principal de guvernele din zona euro, FMI şi BCE.

Luni, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană va menţine probabil linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne curând fără numerar.

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaţionali. Există şanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunţ, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.

Deşi nu s-a adoptat încă o decizie oficială, iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, ceea ce va limita opţiunile autorităţilor de la Atena.

Duminică, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunţat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituţiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni.

În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia. Sunt puţine şanse ca băncile să se redeschidă luni, apreciază analiştii.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...