BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va participa la nicio decizie de reducere a datoriei Greciei, a afirmat, luni, Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii, într-un interviu acordat publicaţiei germane de afaceri 'Handelsblatt', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 08:03
BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei

‘Nu este de competenţa BCE să decidă dacă Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur că nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care să includă obligaţiunile elene deţinute de BCE’, a declarat Benoit Coeure.

Potrivit acestuia, guvernele europene trebuie să implementeze reforme şi să-şi consolideze bugetele naţionale pentru a crea o creştere sustenabilă şi locuri de muncă, scrie Agerpres.

Syriza, partidul stângii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, şi renunţarea la măsurile de austeritate, ar fi obţinut între 35,5% şi 39,5% din voturi la alegerile desfăşurate duminică, potrivit exit-poll-urilor, în timp ce Noua Democraţie, formaţiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă, astfel, între 145 şi 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

Luni, miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta la Bruxelles necesităţile de finanţare ale Greciei, iar surse anonime susţin că oficialii ar putea anunţa prelungirea pachetului de asistenţă financiară pentru Atena.

Obligaţiunile guvernamentale elene pot fi achiziţionate începând cu luna iunie, dar sub anumite condiţii, a afirmat, vineri, Ignazio Visco, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene şi guvernator al Băncii Centrale a Italiei.

Joi, BCE a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro. Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia şi Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite condiţii, a anunţat Mario Draghi.

‘Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene a discutat când va începe achiziţionarea diverselor tipuri de obligaţiuni suverane în diverse state. Atât timp cât evoluţiile din Grecia stârnesc îngrijorare, va fi posibilă în iunie cumpărarea de bonduri elene, ţinând cont de limitările care vor fi impuse’, a afirmat, la rândul său, Ignazio Visco, într-un interviu acordat la Forumul de la Davos.

Programul anunţat joi de Mario Draghi, care se va derula din martie 2015 până în septembrie 2016, începe ‘suficient de rapid şi va fi întrerupt, dacă se vor înregistra probleme’, a explicat Visco.

Acesta a spus că nu este îngrijorat de posibilele riscuri cu care s-ar putea confrunta băncile centrale în urma achiziţiilor. Prin acest program, cele 19 bănci centrale din zona euro vor prelua o parte din riscurile legate de achiziţionarea de către BCE a obligaţiunilor guvernamentale.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...