BCE nu se grăbeşte să anunţe o modificare a politicii monetare

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, urmează să pledeze joi pentru menţinerea măsurilor de sprijinire a economiei, ignorând solicitările venite din Germania pentru înăsprirea politicii monetare, informează AFP.
Economica.net - joi, 07 sept. 2017, 06:51
BCE nu se grăbeşte să anunţe o modificare a politicii monetare

Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma să discute joi ambiţiosul program de susţinere pe care BCE îl derulează din 2015, program ce include dobânzi reduse şi achiziţii de obligaţiuni publice şi private.

În jurul orei 11:45 GMT, ar urma să fie anunţate deciziile adoptate la şedinţa de astăzi, majoritatea economiştilor estimând că BCE va menţine dobânda de bază la nivelul zero, iar dobânda la depozite la minus 0,40%, urmând ca analiştii să se concentreze pe conferinţa de presă a lui Mario Draghi, care va începe la ora 12:30 GMT. Toată lumea vrea să ştie dacă, de data aceasta, Draghi va anunţa abandonarea programului de relaxare cantitativă, adică achiziţiile de obligaţiuni, până la finele anului.

În ultima vreme, programul de relaxare cantitativă al BCE întâmpină atât dificultăţi tehnice, dat fiind faptul că volumul obligaţiunilor achiziţionate este unul limitat, cât şi solicitări vizând modificarea politicii monetare, venite în special din Germania. Într-o manieră voalată, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat miercuri că zona euro este foarte aproape de normalizarea politicii monetare, având în vedere redresarea economiei sale.

Într-o manieră mult mai directă, şeful de la Deutsche Bank, John Cryan, a cerut miercuri BCE să pună capăt perioadei de bani ieftini, deoarece această politică favorizează apariţia de bule speculative şi afectează băncile europene.

Cu toate acestea, analiştii nu se aşteaptă la nicio decizie concretă la reuniunea de joi, având în vedere că moneda unică s-a apreciat până la 1,20 dolari pentru un euro şi a redus inflaţia, care este şi aşa sub nivelul dorit de BCE.

‘BCE nu va lua nicio decizie în luna septembrie care să poată stimula aprecierea cursului de schimb al monedei euro’, explică Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecinţă, BCE va mai avea la dispoziţie două reuniuni până la finalul acestei ani pentru a modifica politică monetară: cea din luna octombrie, când ar putea fi decis viitorul programului de relaxare cantitativă, şi cea din decembrie, când ar putea fi stabilite modalităţile în care acest program ar putea fi eliminat, apreciază economiştii.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...