BCE nu va mai furniza jurnaliştilor discursuri sub embargou

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri că nu va mai furniza jurnaliştilor copii sub embargou ale discursurilor ţinute de oficialii BCE, după scandalul provocat de unul dintre directorii BCE care a dezvăluit, în avans, fondurilor speculative o serie de informaţii capabile să influenţeze direcţia pieţei, transmite BCE.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 05:44
BCE nu va mai furniza jurnaliştilor discursuri sub embargou

Luni seară, Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ţinut un discurs la un eveniment pe bază de invitaţie organizat la Londra la care au participat mai mulţi manageri de fonduri, bancheri şi academicieni, în cursul căruia a anunţat că BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în lunile următoare. Marţi, când discursul a fost făcut public în presă, comentariile lui Benoit Coeure au influenţat semnificativ cursul de schimb al euro precum şi pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. BCE a fost criticată pentru că a dat un avantaj la tranzacţionare celor care au fost prezenţi la acea cină, precum fondul Brevan Howard sau băncile Goldman Sachs şi Citi.

La evenimentul care a avut loc luni nu a fost permis accesul mass media însă la 13 ore după ce Benoit Coeure şi-a ţinut discursul o serie de organizaţii de media au primit, sub embargou, o copie a discursului care a fost publicat ulterior şi pe pagina de Internet a BCE dar numai după deschiderea pieţelor bursiere europene, scrie Agerpres.

Decizia BCE de a înceta să mai ofere în avans presei copii ale discursurilor, o practică utilizată de majoritatea marilor bănci centrale din întreaga lume, este una surprinzătoare, notează Reuters.

Un purtător de cuvânt de la BCE a spus că decizia instituţiei reprezintă o ‘revizuire a procedurilor’ după ce s-a întâmplat luni, precizând însă că măsură a fost luată în considerare înainte de această dată.

BCE a subliniat că interdicţia nu vizează şi datele pe care banca le publică şi nici nu va afecta deciziile sale cu privire la dobânda de referinţă care sunt oferite printr-o teleconferinţă, chiar dacă şi acestea sunt revizuite şi ar putea să se treacă la un sistem automatizat.

Reuters precizează că în mod normal Băncile centrale oferă jurnaliştilor în avans copii ale discurilor pentru a le putea publica simultan şi a reduce astfel şansele ca anumite persoane să facă tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...