BCE nu va reduce ţinta de inflaţie – oficial

BCE nu va reduce ţinta de inflaţie, ca parte a actualei revizuiri a politicii sale, a afirmat joi Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 01 oct. 2020, 12:01
BCE nu va reduce ţinta de inflaţie - oficial

„Nu poate avea loc o revizuire în sens descendent a ţintei de inflaţie, ca o consecinţă a modificării strategiei”, a declarat la un forum online Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Oficialii BCE au dat asigurări că „nu vor lăsa deoparte nici un aspect” în timpul revizuirii strategice şi rămân deschişi la modificarea principalului obiectiv al instituţiei, stabilitatea preţurilor.

Miercuri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunţat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creşterea inflaţiei peste actuala ţintă.

O politică conform căreia băncile centrale se angajează să compenseze inflaţia scăzută dacă nu-şi ating temporar obiectivele „ar putea fi examinată”, ca parte a revizuirii strategice a instituţiei, a declarat Lagarde la o conferinţă desfăşurată miercuri la Frankfurt.

„Dacă este credibilă, o astfel de strategie ar putea întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia când este o perioadă dificilă, deoarece promisiunea de depăşire a ţintei de inflaţie sporeşte aşteptările în ceea ce priveşte inflaţia şi, prin urmare, reduce ratele dobânzilor reale”, a explicat şeful BCE.

Lagarde a admis că în următoarele luni preţurile în zona euro vor scădea, dar a dat asigurări că vor creşte din nou la începutul anului viitor.

BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei. Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

 

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...