BCE nu va relaxa condiţiile de finanţare pentru Grecia

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a dezminţit joi speculaţiile referitoare la o relaxare imediată a condiţiilor de finanţare pentru Grecia, precizând că atunci când este vorba de acceptarea obligaţiunilor greceşti ca garanţii în schimbul creditelor oferite de BCE răspunsul rămâne în continuare unul negativ, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 08:13
BCE nu va relaxa condiţiile de finanţare pentru Grecia

Declaraţiile lui Nowotny, care este şi guvernator al Băncii centrale a Austriei, se adaugă celor făcute de alţi oficiali europeni care au contrazis optimismul Guvernului grec cu privire la iminenţa unui acord între Atena şi creditorii internaţionali, scrie Agerpres.

‘Într-o situaţie de acest fel există întotdeauna foarte mult zgomot şi cred că este important să facem distincţia între zgomot şi fapte. Pentru noi este clar că trebuie îndeplinite anumite condiţii. Una din condiţii este dacă putem accepta active greceşti, obligaţiuni greceşti sub formă de garanţii. Pentru moment, răspunsul este nu’, a declarat Ewald Nowotny pentru postul de televiziune CNBC.

În luna februarie, BCE a renunţat în mod brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând practic către Banca centrală a Greciei povara finanţării băncilor greceşti. Analiştii susţin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul grec.

Ewald Nowotny a subliniat că nimic nu s-a schimbat între timp. ‘Trebuie să fi foarte clari. Nu avem posibilitatea de a oferi finanţare în afara regulilor noastre. Ştiu că se vehiculează unele idei potrivit cărora am putea acorda pur şi simplu o finanţare cu caracter temporar. Nu văd nicio posibilitate legală pentru acest lucru’, a spus Nowotny.

Separat, Banca Centrală Europeană a menţinut miercuri plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). BCE păstrează controlul asupra finanţării băncilor greceşti, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Miercuri seară, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat că ţara este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declaraţiile lui Tsipras au fost contrazise însă de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuţiile dintre cele două părţi.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...