1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

Extern

BCE: Potenţialul de creştere al zonei euro s-a îmbunătăţit dar nu a revenit încă la nivelul de dinaintea crizei

Potenţialul de creştere al zonei euro şi-a revenit după minimele atinse în timpul crizei datoriilor dar rămâne încă sub nivelul înregistrat înaintea crizei iar îmbătrânirea populaţiei va pune sub presiune acest potenţial de creştere, a apreciat luni Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

05 noi, 2018 | Agerpres

Creşterea economică anemică a fost o problemă majoră pentru Europa în ultimul deceniu iar cele mai recente date statistice arată că boom-ul din ultimii doi ani pare să se apropie de sfârşit iar creşterea economică va reveni sub pragul de 2%, ceea ce reprezintă o îngrijorare pentru BCE care şi-ar dori presiuni inflaţioniste mai mari.

Creşterea economică potenţială, adică nivelul care poate fi susţinut fără a genera o inflaţie excesivă, a scăzut sub 1% în cea mai acută fază a crizei financiare iar în prezent este estimată la 1,5%, a informat BCE în ultimul său buletin economic.

"Estimările disponibile arată că potenţialul de creştere în zona euro s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei financiare globale. Îmbătrânirea populaţiei este aşteptată să exercite presiuni în jos asupra potenţialului de creştere al zonei euro în următoarele decenii", susţine BCE. "În perioada următoare, constrângerile pe partea de ofertă ar putea să fie mai importante iar acest lucru va genera o accelerare graduală a salariilor şi a inflaţiei de bază", adaugă BCE.

În trimestrul al treilea economia zonei euro a înregistrat o creştere anuală de 1,7%, o încetinire semnificativă faţă de trimestrele precedente, iar analizele BCE sugerează că o nouă diminuare ar duce ritmul de creştere al economiei zonei euro sub potenţialul de creştere, moment în care presiunile inflaţioniste ar putea să se reducă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO