UPDATE BCE reduce dobânda de politică monetară la 0% şi extinde programul de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară la 0%, iar programul de relaxare cantitativă prin achiziţia de obligaţiuni din piaţă a fost extins. Este o nouă încercare a instituţiei de la Frankfurt de a reporni creditarea şi creşterea economică în Europa.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 12:54
UPDATE BCE reduce dobânda de politică monetară la 0% şi extinde programul de relaxare cantitativă

„Rata dobânzii operaţiunilor principale de refinanţare în Eurosistem va fi redusă cu 5 puncte de bază, la 0,00%, începând cu operaşiunile care vor fi decontate în 16 martie 2016”, se arată într-un comunicat publicat joi de BCE, în urma şedinţei de politică monetară. Dobânda de politică monetară a BCE a fost menţinută la 0,05% începând din septembrie 2014.

Dobânda facilităţii de finanţare în marjă va fi redusă, totodată, cu 5 puncte de bază, la 0,25%, iar dobânda la facilitatea de depozit overnight, adică pentru banii depuşi de băncile comerciale la BCE, a fost coborâtă la minus 0,4%.

Achiziţiile lunare de obligaţiuni vor fi extinse până la un plafon de 80 miliarde de euro începând din luna aprilie, iar pe lista de active intră toate obligaţiunile denominate în euro emise de companii nebancare din zona euro, atât timp cât au rating investment grade.

BCE lansează de asemenea o nouă serie de patru operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO II, runda a doua a programului agresiv LTRO lansat la finele lui 2011), fiecare cu o maturitate de patru ani. Dobânzile la operaţiunile LTRO pornesc de la dobânda facilităţii de depozit, în prezent situată la 0,4%.

De asemenea, BCE a revizuit în scădere şi prognoza privind creşterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2016, 1,7% pentru anul viitor şi 1,8% în 2018, faţă de estimările anterioare care mizau pe o creştere de 1,7% în 2016 şi 1,9% pentru 2017.

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a anului trecut să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Joi, BCE a anunţat că aceste achiziţii vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro, începând din luna aprilie a acestui an.

În paralel, BCE va demara un nou program de credite ieftine pentru bănci (LTRO), în ideea de a stimula băncile să acorde credite, relansând economia şi preţurile.

Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...