BCE reduce finanţarea pentru băncile greceşti pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 sept. 2015, 11:22
BCE reduce finanţarea pentru băncile greceşti pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii

Banca Centrală a Greciei (BoG) a anunţat că plafonul ELA a fost redus cu 0,2 miliarde de euro, de la 89,1 miliarde de euro până la 88,9 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Este pentru a treia oară în decurs de o lună când BCE reduce finanţarea de urgenţă oferită băncilor greceşti. În urmă cu două săptămâni, nivelul maxim al ajutoarelor de urgenţă ce pot fi acordate băncilor greceşti a fost redus cu 600 de milioane de euro, la cererea Băncii Centrale a Greciei.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit până la aproximativ 300 milioane de euro în luna august, în condiţiile în care în lunile precedente deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.

‘Reducerea plafonului cu 0,2 miliarde de euro, cerută de BoG, reflectă îmbunătăţirea nivelului lichidităţilor creditorilor eleni, pe fondul reducerii incertitudinilor şi a stabilizării ieşirilor de numerar’, se arată în comunicatul Băncii Greciei.

Creditorii eleni se bazează pe finanţarea de urgenţă pe care o primesc de la Banca Centrală a Greciei, cu acordul BCE, începând din luna februarie a acestui an, când au fost excluse de la operaţiunile obişnuite de finanţare derulate de BCE, din cauza întârzierilor apărute în negocierile dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali.

După reuniunea de politică monetară din data de 3 septembrie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că este prea devreme să fie reintrodusă o derogare care să permită, din nou, accesul băncilor greceşti la finanţarea obişnuită oferită de BCE. În plus, derogarea ar permite, teoretic, Greciei, să fie inclusă în programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de BCE în luna martie. Cu toate acestea, o decizie cu privire la această derogare nu este aşteptată până când nu va fi format un nou guvern grec, după alegerile legislative de duminică.

Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistenţă internaţională, cel de-al treilea. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) – ‘zidul de protecţie’ al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală – se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea Greciei.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...