BCE: Reducerea nivelului creditelor neperformante de către băncile italiene este insuficientă

Creditorii italieni au făcut puţine progrese în privinţa reducerii nivelului creditelor neperformante (NPL), care le limitează capacitatea de a acorda noi împrumuturi, arată datele publicate marţi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 13:39
BCE: Reducerea nivelului creditelor neperformante de către băncile italiene este insuficientă

Cele mai mari 14 bănci italiene deţineau credite neperformante în valoare de 284,4 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, cu doar 1,6 miliarde de euro mai puţin decât în precedentele trei luni, chiar dacă provizioanele pentru creditele neperformante au crescut, se arată în raportul publicat de Banca Centrală Europeană.

Creditorii italieni sunt pe primul loc în zona euro, deţinând aproape o treime din totalul creditelor neperformante care afectează cele 122 de bănci din zona euro supervizate de BCE.

La nivelul zonei euro, creditele neperformante totalizează aproape 1.000 de miliarde de euro (1.000 de miliarde de dolari). BCE este îngrijorată că piaţa privată pentru credite neperformante este mică şi nu pot fi obţinuţi bani lichizi, ceea ce are ca rezultat preţuri excesiv de scăzute, descurajând băncile să se descotorosească de ele, înregistrând astfel pierderi semnificative.

Anticipând unele pierderi, principalele bănci din Italia au pus deoparte rezerve echivalente cu 45,4% din totalul creditelor neperformante.

Rezolvarea problemei creditelor neperformante este una dintre priorităţile fixate de Banca Centrală Europeană, dar vor fi necesari câţiva ani pentru rezolvarea acestei probleme.

Un plan ce prevede înfiinţarea unei ‘companii de gestionare a activelor’ (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile creditorilor europeni a fost prezentată luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, a salutat propunerea EBA şi a solicitat sprijin public pentru înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european.

‘Este necesar probabil ca şi sectorul public să aibă un rol în acest mecanism’, a apreciat şeful ESM, adăugând că noua entitate va avea ca obiectiv achiziţionarea de credite neperformante de până la 250 de miliarde de euro de la băncile europene.

Planul EBA nu prevede modul în care sunt împărţite riscurile în rândul statelor din UE, ceea ce este un avantaj din punct de vedere politic, a explicat Regling.

Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus planului de împărţire a riscurilor bancare, temându-se că plătitorii de taxe vor achita în final nota de plată pentru salvarea băncilor în alte state.

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...