1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

BCE: Rezultatele testelor de stres pentru băncile din Grecia vor fi publicate în mai

Banca Centrală Europeană (BCE) va publica în mai rezultatele testelor de stres derulate în rândul principalelor bănci din Grecia, pentru ca acestea să aibă timp să rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital înaintea ieşirii ţării din programul de asistenţă financiară, în august, transmite Reuters.

01 feb, 2018 | Agerpres

'În scopul de a finaliza testul înainte de încheierea programului de sprijin pentru Grecia, procedura derulării testelor va fi accelerată iar rezultatele ar urma să fie publicate în mai', se arată în comunicatul BCE.

În cazul celorlalte 33 de mari bănci din zona euro care sunt supuse testelor de stres, rezultate vor fi publicate în data de 2 noiembrie.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că băncile din Grecia se tem că FMI ar putea să-şi impună punctul de vedere solicitând teste de stres mai stricte.

Deşi negocierile continuă şi încă nu a fost luată o decizie finală, faptul că Banca Centrală Europeană va devansa data derulării testelor de stres pentru băncile din Grecia, comparativ cu derularea exerciţiului la instituţiile financiare din zona euro, a provocat temeri că metodologia şi parametrii tehnici folosiţi la teste vor fi mai stricte, pentru a linişti FMI.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susţin analiştii. Aceştia avertizează că incapacitatea instituţiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi să descurajeze investitorii.

Cele patru mari bănci greceşti - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO