BCE şi-a îndeplinit obiectivul privind achiziţiile de obligaţiuni din programul de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană /BCE/ a achiziţionat, luna trecută, obligaţiuni guvernamentale şi alte active în valoare de aproape 61 miliarde de euro (66 miliarde de dolari), după ce, în data de 9 martie, a lansat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 07:17
BCE şi-a îndeplinit obiectivul privind achiziţiile de obligaţiuni din programul de relaxare cantitativă

‘Programul de relaxare cantitativă al BCE este magic. Acesta este un început extrem de încurajator, în ciuda scepticismului privind îndeplinirea obiectivelor’, a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING.

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, BCE a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016, scrie Agerpres.

Datele pentru săptămâna care s-a încheiat la 3 aprilie indică un ritm mai lent al achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale, dar economiştii cred că tendinţa a fost cauzată de reducerea lichidităţilor pe pieţele de capital înaintea sărbătorii Paştelui în Europa Occidentală.

Brzeski a a explicat că datele privind achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale coincid cu cele mai recente cifre încurajatoare privind evoluţia economiei zonei euro, ceea ce demonstrează că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului au stimulat economia zonei euro în acest an.

La rândul său, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat, recent, asigurări că redresarea zonei euro prinde avânt datorită măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană. De asemenea, şeful BCE a afirmat că instituţia nu are ca obiectiv o rată a inflaţiei aproape de 2%, ci o consolidare în jurul acestui nivel.

Declaraţia sugerează că BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă (QE).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3%, în luna februarie.

În 22 ianuarie, Mario Draghi a estimat că rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului. Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere treptată a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa, anul acesta, la 0,7% şi la 1,3%, anul viitor, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

Prognoza revizuită a BCE arată că, în 2015, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul Uniunii Europene UE a crescut cu 1,4%, iar cel al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate, în ianuarie, de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...