BCE: Unele bănci din zona euro refuză să-şi recunoască dificultăţile legate de creditele neperformante

Unele bănci din zona euro 'refuză' să-şi recunoască problemele legate de creditele neperformante (NPL), a declarat preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 19 mai 2017, 08:55
BCE: Unele bănci din zona euro refuză să-şi recunoască dificultăţile legate de creditele neperformante

‘În toate statele din zona euro există bănci care nu au o situaţie foarte bună dar sunt determinate să-şi rezolve în mod curajos problemele, dar există şi altele, care refuză într-un anumit fel să-şi recunoască dificultăţile dar vor trebui să-şi schimbe atitudinea’, a afirmat Daniele Nouy, într-un interviu apărut vineri în publicaţia finlandeză Talouselämä.

Oficialul BCE a răspuns întrebărilor referitoare la ajutorul public solicitat de banca italiană Monte dei Paschi di Siena şi problemele legate de curăţarea bilanţurilor apărute în Italia şi Germania.

BCE a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru a-şi întări bilanţul, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. Salvarea băncii italiene încă trebuie aprobată de autorităţile europene.

Miercuri, preşedintele Monte Paschi, Alessandro Falciai, s-a declarat optimist cu privire la aprobarea ajutorului de stat.

Într-un document intern al UE, consultat recent de Reuters, se arată că băncile din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu creşterea riscurilor provocate de creditele neperformante (NPL), ce totalizează 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), atunci când BCE îşi va retrage programul de stimulare a economiei.

Deşi problema împrumuturilor neplătite este mai acută în state precum Grecia şi Italia, care s-au confruntat cu o criză economică prelungită, sunt posibile efecte negative la nivel european, se arată în raportul realizat de autorităţile de reglementare şi reprezentanţi ai statelor membre ale UE.

Riscurile provocate de NPL la adresa întregului sistem bancar al UE ar putea creşte în cazul în care condiţiile monetare se înăspresc, se arată într-un document ce însoţeşte raportul.

În prezent, BCE derulează un program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro. Acesta va continua, însă din aprilie va fi redus ritmul lunar al achiziţiilor de obligaţiuni publice şi private la 60 de miliarde euro. Acest program se va derula ‘până la sfârşitul lunii decembrie 2017 sau dincolo de această dată, dacă va fi necesar’, a anunţat recent BCE.

Totuşi, analiştii se aşteaptă la o reducere graduală a programului BCE de stimulare a economiei, pe fondul majorării inflaţiei şi al redresării susţinute a economiei zonei euro.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...