BCE: Unele bănci din zona euro refuză să-şi recunoască dificultăţile legate de creditele neperformante

Unele bănci din zona euro 'refuză' să-şi recunoască problemele legate de creditele neperformante (NPL), a declarat preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 19 mai 2017, 08:55
BCE: Unele bănci din zona euro refuză să-şi recunoască dificultăţile legate de creditele neperformante

‘În toate statele din zona euro există bănci care nu au o situaţie foarte bună dar sunt determinate să-şi rezolve în mod curajos problemele, dar există şi altele, care refuză într-un anumit fel să-şi recunoască dificultăţile dar vor trebui să-şi schimbe atitudinea’, a afirmat Daniele Nouy, într-un interviu apărut vineri în publicaţia finlandeză Talouselämä.

Oficialul BCE a răspuns întrebărilor referitoare la ajutorul public solicitat de banca italiană Monte dei Paschi di Siena şi problemele legate de curăţarea bilanţurilor apărute în Italia şi Germania.

BCE a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru a-şi întări bilanţul, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. Salvarea băncii italiene încă trebuie aprobată de autorităţile europene.

Miercuri, preşedintele Monte Paschi, Alessandro Falciai, s-a declarat optimist cu privire la aprobarea ajutorului de stat.

Într-un document intern al UE, consultat recent de Reuters, se arată că băncile din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu creşterea riscurilor provocate de creditele neperformante (NPL), ce totalizează 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), atunci când BCE îşi va retrage programul de stimulare a economiei.

Deşi problema împrumuturilor neplătite este mai acută în state precum Grecia şi Italia, care s-au confruntat cu o criză economică prelungită, sunt posibile efecte negative la nivel european, se arată în raportul realizat de autorităţile de reglementare şi reprezentanţi ai statelor membre ale UE.

Riscurile provocate de NPL la adresa întregului sistem bancar al UE ar putea creşte în cazul în care condiţiile monetare se înăspresc, se arată într-un document ce însoţeşte raportul.

În prezent, BCE derulează un program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro. Acesta va continua, însă din aprilie va fi redus ritmul lunar al achiziţiilor de obligaţiuni publice şi private la 60 de miliarde euro. Acest program se va derula ‘până la sfârşitul lunii decembrie 2017 sau dincolo de această dată, dacă va fi necesar’, a anunţat recent BCE.

Totuşi, analiştii se aşteaptă la o reducere graduală a programului BCE de stimulare a economiei, pe fondul majorării inflaţiei şi al redresării susţinute a economiei zonei euro.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...