BCE va finaliza în septembrie testele de stres derulate în rândul băncilor elene – Reuters

Banca Centrală Europeană va finaliza până la sfârşitul acestei luni analiza portofoliilor de împrumuturi ale creditorilor eleni, pentru recapitalizarea lor, a declarat, marţi, pentru Reuters, un oficial al Băncii centrale a Greciei (BoG).
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 07:47
BCE va finaliza în septembrie testele de stres derulate în rândul băncilor elene - Reuters

UE estimează că principalele grupuri bancare elene au nevoie de 10-25 miliarde de euro pentru majorarea rezervelor de capital, dar suma exactă va depinde de rezultatele testelor de stres derulate de BCE şi de analiza calităţii activelor, scrie Agerpres.

‘Până la sfârşitul acestei luni va fi completată analiza calităţii activelor, iar recapitalizarea băncilor ar trebui finalizată până la sfârşitul anului’, a afirmat oficialul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acesta a adăugat că BoG doreşte ca participarea investitorilor străini în băncile elene să fie menţinută şi exclude fuziuni între cele patru instituţii de importanţă sistemică.

Oficialul a dat asigurări că autorităţile de la Atena nu intenţionează să relaxeze actualele restricţii privind limita retragerilor de numerar de la bancomate, de 420 de euro pe săptămână, dar ar putea fi atenuate restricţiile cu care se confruntă companiile, în special importatorii.

‘În iulie, am reuşit să finanţăm aproximativ 50% din importuri, comparativ cu perioada similară din 2014, iar în august s-a înregistrat o îmbunătăţire, la 80%’, a explicat oficialul.

Băncile greceşti, închise din 29 iunie din cauza retragerilor masive, şi-au redeschis porţile cu aproape o lună mai târziu, pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor ce pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la recentul summit al liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

În ultimii ani, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit pe fondul declinului economiei şi a majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...