BCE va ghida băncile cum să-şi rezolve problemele creditelor neperformante înainte de a le impune ţinte

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să trimită băncilor, până la finele anului sau începutul lui 2017, o serie de îndrumări informale cu privire la metodele de a-şi reduce creditele neperformante, au declarat joi, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 14:33
BCE va ghida băncile cum să-şi rezolve problemele creditelor neperformante înainte de a le impune ţinte

BCE, care supervizează 129 dintre cele mai mari bănci din zona euro, va stabili ulterior şi o serie de ţinte calitative şi cantitative cu privire la creditele neperformante, dar nu toate acestea vor fi formulate strict, ceea ce înseamnă că băncile vor beneficia de o anumită marjă de manevră, iar BCE se va baza, cel puţin în prima fază, mai mult pe persuasiune decât pe constrângere, au adăugat sursele.

Afectate de credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro, băncile întârzie să rezolve această moştenire din perioada crizei datoriilor. BCE estimează că aproximativ 7,1% din creditele bancare în zona euro erau neperformante la finele anului trecut, un nivel de aproape cinci ori mai mare decât în SUA. Printre statele membre cu situaţia cea cea mai gravă se numără Italia şi Grecia.

‘În ceea ce priveşte creditele neperformante, unele bănci pur şi simplu aşteaptă zile mai bune. Trebuie ca aceste credite să fie lichidate, în caz contrar băncile vor fi nevoite să majoreze provizioanele cu 50 până la 70%’, a explicat una din surse din interiorul BCE.

Analiştii avertizează însă că o vânzare rapidă sau o depreciere ar obliga multe bănci să-şi majoreze capitalul, deoarece, în prezent, nivelul provizioanelor este puţin peste 40%, în medie, iar preţurile actuale ale acestor creanţe pe piaţă ar genera pierderi.

Autorităţile recunosc că acest cadru de reglementare rămâne incoerent, având în vedere diferenţele naţionale, şi că o lichidare rapidă a creditelor neperformante ar putea provoca un şoc care să contracareze obiectivul politicii monetare a BCE de stimulare a creditării, pentru a susţine creşterea economică şi inflaţia.

‘Există o piaţă globală pentru creditele neperformante, dar nu este o piaţă lichidă, deoarece depinde mult de legislaţiile naţionale, care stabilesc cât de rapid un NPL poate fi vândut’, a constatat una din surse.

Chiar dacă unor bănci li se vor impune un calendar şi obiective cu privire la provizioane, sursele citate de Reuters au apreciat că obiectivul lor este să determine băncile să fie mai transparente şi mai active când vine vorba despre asanarea bilanţurilor lor.

Directivele informale ale BCE vor cere băncilor să pună la punct procese pentru rezolvarea creditelor neperformante, precum şi un tratament diferenţiat al creditelor neperformante în funcţie de vechimea lor.

De asemenea, BCE va examina dacă băncile au reclasificat creanţele din normale în neperformante şi în câte cazuri au luat măsuri pentru a-şi recupera banii.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...