BCE va menţine dobânda de politică monetară în absenţa relansării inflaţiei – analişti

Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să anunţe joi menţinerea neschimbată a politicii sale de sprijinire a economiei, observatorii excluzând o posibilă modificare a direcţiei în următoarele luni, informează AFP.
Economica.net - joi, 27 apr. 2017, 07:51
BCE va menţine dobânda de politică monetară în absenţa relansării inflaţiei - analişti

Consiliul guvernatorilor, organul de conducere al BCE, compus din cei şase membrii ai Consiliului director plus cei 19 preşedinţi ai băncilor centrale din zona euro, va comunica în jurul orei 12.45 GMT deciziile sale de politică monetară, după care la ora 13.30 GMT va începe conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi. Un moment cheie va fi citirea comunicatului introductiv al BCE, cu privire la riscurile care ameninţă creşterea economică.

În ultimele săptămâni, Mario Draghi şi economistul şef al BCE, Peter Praet, au insistat cu privire la ameninţările care planează asupra economiei zonei euro, de la politicile protecţioniste din SUA la ‘Brexit’ sau creşterea mişcărilor populiste în Europa. De asemenea, gardienii euro vor avea în vedere la şedinţa de astăzi şi alegerile prezidenţiale din Franţa.

În aceste condiţii, BCE ar urma să menţină dobânda de referinţă în zona euro la minimul istoric, cu dobânda principală la nivelul zero iar cea la depozite la minus 0,40%, şi de asemenea va continua programul de achiziţii de obligaţiuni publice şi private, care este în vigoare începând din luna martie 2015, estimează economiştii.

Datele de care dispune BCE la acest moment nu îi permit să îşi modifice politica monetară. În luna martie, în zona euro inflaţia de bază, care exclude preţurile la petrol şi produse alimentare, a fost de 0,7%, mult sub obiectivul BCE vizând o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

În condiţiile în care la reuniunea de joi nu este aşteptat un anunţ spectaculos, atenţia analiştilor se îndreaptă deja spre reuniunea din luna iunie, la care discursul oficialilor BCE ar putea să se modifice graţie noilor previziuni de inflaţie şi creştere economică.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie......
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți imagini de pe șantierul tronsonului ...