BCE va menţine nivelul scăzut record al dobânzilor până la mijlocul anului viitor

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să nu modifice dobânzile şi a anunţat că intenţionează să menţină nivelul scăzut record al dobânzilor până la mijlocul anului viitor, mult după data de 31 octombrie, când se încheie mandatul preşedintelui Mario Draghi, transmit MarketWatch, DPA şi Reuters.
Economica.net - joi, 06 iun. 2019, 12:26
BCE va menţine nivelul scăzut record al dobânzilor până la mijlocul anului viitor

Anterior, BCE indicase că ar putea majora dobânzile de la începutul lui 2020, dar deteriorarea rapidă a aşteptărilor inflaţioniste a determinat instituţia să-şi schimbe planurile, scrie Agerpres.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat condiţiile pentru a treia rundă de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO), care va începe în luna septembrie 2019. Băncile se vor putea împrumuta de la BCE la o rată cu zece puncte de bază peste dobânda la depozite, de minus 0,40%.

Este pentru a treia oară de la debutul crizei din zona euro când BCE lansează astfel de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO). Prin aceste operaţiuni, BCE oferă credite pe termen lung băncilor, în ideea de a le stimula pe acestea să acorde mai multe credite economiei reale, astfel încât firmele să se poată împrumuta la dobânzi mai mici.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Economiştii se aşteaptă ca prima majorare a ratei dobânzii să fie anunţată de BCE în 2021, iar politica monetară relaxată să fie menţinută, pentru a stimula creşterea economică.

Pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale şi al incertitudinilor legate de evoluţia economiei mondiale, marile bănci centrale, cum ar fi Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană, par să fi renunţat la planurile lor de înăsprire a politicii monetare.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, ocazie cu care acesta va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi şi, de asemenea, va da publicităţii noile prognoze economice şi de inflaţie ale BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...