BCE va publica primele sale extrase de la o reuniune de politică monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) va da, joi, publicităţii primele sale extrase de la o reuniune de politică monetară, oferind publicului informaţii cu privire la sprijinul sau opoziţia care au existat luna trecută când BCE a luat decizia istorică de a începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 19:18
BCE va publica primele sale extrase de la o reuniune de politică monetară

Minutele, sau extrasele, vor fi publicate la ora 12,30 GMT şi vor oferi informaţii detaliate chiar dacă numele vor fi omise pentru a proteja identitatea guvernatorilor băncilor centrale. Potrivit unor surse din interiorul BCE, extrasele ce vor fi publicate joi ar urma să aibă o lungime de 10-15 pagini.

Pieţele şi analiştii se vor concentra asupra dezbaterilor cu privire la deciziile sensibile, de exemplu cât de mare a fost opoziţia faţă de intenţia BCE de a demara un program de relaxare cantitativă şi dacă au existat discuţii cu privire la datoriile Greciei şi finanţarea oferită băncilor greceşti.

„Interesant este că decizia cu privire la programul de relaxare cantitativă a fost atât de puternic contestată încât aceste minute ne vor oferi o imagine mai clară cu privire la consensul care a stat în spatele său”, a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs.

Prin publicare acestor minute, BCE urmează o linie urmată deja de Rezerva Federală americană şi alte mari bănci centrale, precum cea a Japoniei sau a Angliei. Deşi informaţiile publicate sunt similare cu cele publicate de alte bănci, presiunea de a evita dezvăluirea de nume este mai mare pentru BCE pentru că printre cei 25 de membri ai comitetului de politică monetară se numără şi cei 19 guvernatori de bănci centrale din zona euro. Îngrijorarea acestora este că, prin dezvăluirea numelor lor, ar putea fi supuşi la presiuni acasă pentru că au aprobat măsuri contrare cu interesele ţărilor lor.

De asemenea, aceste extrase vor oferi o imagine referitoare la cât de tensionate sunt dezbaterile de politică monetară în Europa. Spre deosebire de SUA, blocul euro este compus din 19 ţări diferite, precum Germania sau Cipru, iar diviziunile dintre statele membre se fac simţite şi la reuniunile guvernatorilor de bănci centrale.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...