BCE va reduce dobânda, dacă perspectiva privind inflaţia se înrăutăţeşte

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reafirmat, joi, că BCE va lua măsuri dacă perspectiva privind inflaţia se înrăutăţeşte sau dacă turbulenţele de pe pieţele de capital vor continua, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 16:14
BCE va reduce dobânda, dacă perspectiva privind inflaţia se înrăutăţeşte

‘Rămânem ferm decişi să menţinem o politică monetară relaxată şi vom lua măsuri suplimentare, dacă va fi necesar’, a afirmat Draghi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Frankfurt, după ce BCE a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.

‘Ne aşteptăm în continuare ca rata dobânzii să rămână la actualul nivel sau chiar mai scăzut. Datele recente confirmă pe deplin decizia noastră de a menţine politică monetară relaxată atât timp cât va fi necesar’, a adăugat el.

Mario Draghi a precizat că BCE va urmări cu atenţie evoluţiile de pe pieţele emergente, care ar putea afecta redresarea zonei euro.

Deprecierea monedelor şi cererea mai slabă pe pieţele emergente riscă să se adauge presiunilor inflaţioniste din zona euro, care are o expunere mai mare pe aceste pieţe decât SUA şi Japonia.

‘Motivele turbulenţelor de pe pieţele emergente sunt destul de complexe şi nu pot fi controlate de autorităţile de politică monetară din zona euro’, susţine Draghi.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a cerut băncilor centrale să se asigure că turbulenţele de pe pieţele financiare din ţările emergente nu vor duce la o criză de lichidităţi pe plan global.

Unele state emergente trebuie să adopte măsuri urgente pentru a-şi îmbunătăţi situaţia economică, ameninţată de recentele lichidări de active de pe pieţele din India şi Turcia până în Brazilia, a declarat un purtător de cuvânt al FMI.

‘Turbulenţele au scos în evidenţă necesitatea ca băncile centrale să fie vigilente privind condiţiile de accesare a lichidităţilor pe pieţele internaţionale de capital’, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI.

Turbulenţele s-au amplificat după ce, săptămâna trecută, Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că va reduce ritmul achiziţionării de obligaţiuni pentru a doua lună consecutiv, pe fondul nivelului scăzut al ratei şomajului şi al evoluţiei solide a economiei americane.

Achiziţiile de obligaţiuni derulate de Fed se împart astfel: 35 de miliarde de dolari pentru bonuri de Trezorerie şi 30 de miliarde de dolari pentru titluri cu garanţii imobiliare.

După şedinţa de politică monetară din 31 ianuarie, Fed a anunţat că va reduce cu aproximativ zece miliarde de dolari pe lună programul de achiziţionare de obligaţiuni, destinat stimulării activităţii economice şi menţinerii unei rate scăzute a dobânzilor.

Decizia Fed privind reducerea achiziţionării de obligaţiuni pentru a doua lună consecutiv vine în pofida turbulenţelor de pe pieţele emergente, afectate de perspectiva majorării ratelor dobânzilor pe plan mondial.

Băncile centrale din India, Argentina, Rusia, Turcia şi Africa de Sud au decis fie să majoreze agresiv dobânda de bază, fie să controleze achiziţiile de valută sau să injecteze lichidităţi pe piaţă, în ideea de a frâna fenomenul de fugă a capitalurilor, care a condus la deprecierea monedelor lor în ultimele luni.

Cea mai recentă decizie a venit de la Banca Centrală a Africii de Sud care a majorat dobânda repo cu 50 de puncte de bază, până la 5,5%, în condiţiile în care moneda naţională (rand-ul) este la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Anterior, Banca Centrală a Turciei a majorat puternic dobânda de politică monetară până la 10%, de la 4,4%, în încercarea de a opri deprecierea lirei în raport cu dolarul şi moneda euro. Însă, toate aceste măsuri adoptate de băncile centrale nu au avut decât un efect temporar, rubla rusească reluându-şi scăderea, iar lira turcească a revenit la nivelul la care era înainte de anunţarea majorării dobânzii de bază.

Începând din vara anului trecut, investitorii renunţă masiv la monedele emergente, spre care s-au orientat anterior în încercarea de a absorbi o parte din lichidităţile în exces injectate de Rezerva Federală americană (Fed) pentru a susţine economia SUA.

Perspectiva reducerii injecţiilor masive de lichidităţi ale Fed a declanşat o degringoladă în rândul monedelor emergente, tendinţa accelerându-se la sfârşitul lui 2013, când oficialii Fed au confirmat că o primă reducere de la 85 la 75 de miliarde de dolari a achiziţiilor de active va fi pusă în aplicare în luna ianuarie 2014.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat la nivel de grup de......
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...