1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Extern

BCE va tranşa dosarul reluării plăţii dividendelor de către bănci după 10 decembrie

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va adopta o decizie cu privire la reluarea plăţii dividendelor de către bănci decât după ce va prezenta noile sale previziuni economice, în 10 decembrie, deoarece incertitudinile care au legătură cu criza coronavirusului sunt deocamdată mult prea mari, a declarat marţi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

27 oct, 2020 | Agerpres

"Am decis să revizuim decizia după ce BCE va publica noile sale previziuni macroeconomice, eveniment care este prevăzut să aibă loc în data 10 decembrie", a declarat Andrea Enria în Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

În primăvara acestui an, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, în ideea de a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

De asemenea, Andrea Enria s-a declarat marţi în favoarea creării unei reţele europene de bănci de rebuturi (-"bad banks"-), care să poată face faţă unei preconizate creşteri a creditelor neperformante, ca urmare a pandemiei de coronavirus. "O iniţiativă europeană, care să conecteze de exemplu reţeaua de companii naţionale de gestionare a activelor, via mecanisme comune de finanţare şi o armonizare a evaluărilor, ar putea fi un instrument util pentru a răspunde la aşteptate creştere a creditelor neperformante şi a asigura un tratament egal în cadrul uniunii bancare", a spus Enria.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO