BCE va utiliza toate instrumentele pentru a creşte rapid inflaţia

Banca Centrală Europeană (BCE) este gata să acţioneze rapid pentru a stimula inflaţia în zona euro, a declarat, vineri, preşedintele BCE, Mario Draghi, evocând printre instrumentele posibile modificarea programului de achiziţii de active şi a dobânzii la depozite, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 20 nov. 2015, 10:14
BCE va utiliza toate instrumentele pentru a creşte rapid inflaţia

‘Dacă vom decide că traiectoria actuală a politicii noastre nu este suficientă pentru atingerea obiectivului nostru, vom face ceea ce trebuie pentru a creşte inflaţia cât mai rapid posibil’, a declarat Mario Draghi, la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. În pofida acestor achiziţii, economia zonei euro înregistrează doar o creştere modestă, iar oficialii BCE au început să ia în considerare noi măsuri pentru a susţine creşterea economică şi inflaţia.

Mario Draghi a lăudat programul de achiziţionare de active, subliniind că a redus costul creditului pentru companiile din zona euro, şi a adăugat că schema ar putea fi extinsă, iar compoziţia sa modificată, pentru a oferi noi stimulente, scrie Agerpres.

‘Dacă vom ajunge la concluzia că balanţa riscurilor la adresa obiectivului nostru privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu este orientată în jos, vom acţiona utilizând toate instrumentele disponibile în cadrul mandatului nostru. În particular, considerăm programul de achiziţionare de active drept un instrument puternic şi flexibil, care poate fi ajustat în termeni de mărime, compoziţie şi durată pentru a ajunge la o politică mai expansionistă’, a explicat Mario Draghi.

Acesta a adăugat că BCE ar putea modifica şi nivelul dobânzii la depozite, pentru a spori impactul programului de achiziţionare de active.

În luna septembrie 2014, BCE a redus la minus 0,20% dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale la BCE, în ideea de a le încuraja să relanseze creditarea şi astfel să susţină creşterea economică. La acea dată, BCE a subliniat că nu poate merge mai departe, însă alte bănci centrale au demonstrat că reduceri şi mai mari sunt posibile, un exemplu în acest sens fiind cele din Elveţia şi Danemarca, acestea reducând dobânda la depozite până la minus 0,75%.

Declaraţiile lui Mario Draghi sunt cel mai puternic semnal că BCE va anunţa noi măsuri de stimulare la şedinţa de politică monetară din 3 decembrie, pentru a împiedica inflaţia să scadă şi mai mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Te-ar mai putea interesa și
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare de energie electrică, potrivit anunţului de participare postat în......
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...
O nouă companie aeriană low-cost ar putea intra în România cu zbor direct spre Emiratele Arabe Unite
O nouă companie aeriană low-cost ar putea intra în România cu zbor direct spre Emiratele Arabe Unite
Air Arabia ar putea intra în România cu zboruri directe spre Emiratele Arabe Unite. Oficiali ai Camerei de Comerț și ...