BCE: Valoarea depozitelor constituite în băncile din Grecia a scăzut puternic în februarie

Valoarea depozitelor constituite de sectorul privat în băncile elene a scăzut în februarie, arată datele prezentate joi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 mart. 2015, 11:33
BCE: Valoarea depozitelor constituite în băncile din Grecia a scăzut puternic în februarie

Luna trecută, depozitele constituite de sectorul privat în băncile din Grecia au scăzut cu 7,8 miliarde de euro (8,60 miliarde de dolari), la 147,52 miliarde de euro. Declinul din Grecia contrastează cu nivelul stabil al depozitelor înregistrat în alte state din zona euro, scrie Agerpres.

Finanţarea Băncii Centrale Europene acordată creditorilor eleni a crescut cu 47% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece tensiunile privind situaţia financiară a ţării au accelerat ieşirile de numerar din depozite.

În ianuarie, împrumuturile acordate de BCE creditorilor eleni au urcat la 82,24 miliarde de euro (92 miliarde de dolari), de la 56,04 miliarde de euro în decembrie, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG).

Datele BCE arată că ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat în ianuarie, la 12,2 miliarde de euro, faţă de cinci miliarde de euro în decembrie, în pofida acordului încheiat cu Uniunea Europeană, BCE şi FMI pentru extinderea asistenţei financiare.

BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţare de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Decizia BCE, împreună cu ieşirile masive din depozite, a forţat creditorii eleni să-şi majoreze dependenţa de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Finanţarea ELA a ajuns în ianuarie la 5,2 miliarde de euro, de la aproape zero în decembrie.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...