BCR a trecut pe profit anul trecut: 600 milioane de lei net

BCR, cea mai mare bancă din România, a avut anul trecut un profit net de 591.2 milioane lei (133 mil. euro), după impozitare si interese minoritare, faţă de o pierdere de 1,23 miliarde lei în 2012 (277 mil. euro). Rezultatul operaţional în anul 2013 a atins valoarea de 2.489,9 milioane lei (563,4 milioane euro), în creştere 5,6% faţă de 2.357,8 milioane lei (528,9 milioane euro) în anul 2012, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 08:18
BCR a trecut pe profit anul trecut: 600 milioane de lei net

BCR a trecut anul trecut pe profit, tocmai datorită „unui rezultat operaţional excelent, care a compensat costurile de risc încă ridicate, de asemenea considerând efectul pozitiv cu caracter singular al eliberărării de pasive fiscale în T2 2013, în valoare de 560,8 milioane RON (127,7 milioane EUR)”, se spune în comunicatul BCR.

Rezultatul operaţional a fost mai bun din cauza creşetrii veniturilor din comisioane, căci veniturile din dobânzi au scăzut.

Rezultatul operaţional a fost de 2,48 miliarde lei (563,4 milioane euro), în creştere 5,6% faţă de valoarea de 2,35 miliarde lei din 2012. Venitul operaţional a scăzut cu 1,2%, la 3,99 miliarde lei (902,9 milioane euro). Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 10,9%, la 1,5 miliarde lei (339,5 milioane euro).

BCR si-a menţinut poziţia de lider de piaţă după active, în pofida scăderii activelor totale cu 8,9%, până la 66,728.8 mil. lei (14.924.8 milioane EUR) la 31 decembrie 2013, faţă de 73.287 milioane lei (16.489
milioane EUR) la 31 decembrie 2012.

„Am îndeplinit o misiune dificilă în anul 2013, reatingând pragul de rentabilitate, fără a considera efectele cu caracter singular, şi, mult mai important, luând măsuri decisive în ceea ce priveste costurile, organizarea şi strategia menite a consolida fundamentele BCR ca lider al sistemului bancar din România”, spune Tomas Spurny, preşedintele BCR.

Rezultatul a fost influenţat de un venit net din dobânzi mai mic, compensat însă de scăderea costurilor, ca rezultat al programului de redresare a băncii.

Costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor a scăzut în mod semnificativ, cu 41,2%, până la 2,13 miliarde lei (482,6 milioane euro).

Rata creditelor neperformante a fost de 29,2%, apropiată de cea din trimestrele anterioare, după eforturile BCR de recuperare, vânzarea de portofolii şi în pofida reducerii portofoliului total de credite.

Rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 65,8% la finalul lunii decembrie 2013 (de la 58,6% la sfârşitul anului 2012).

Volumul agregat al creditelor acordate clienţilor (înainte de provizionare, IFRS) a scăzut cu 12,2%, la 46,73 miliarde lei (10,45 miliarde euro), activitatea nouă de creditare fiind afectată de cererea slabă şi reuşind doar parţial să compenseze rambursările şi contracţia portofoliului de credite. Banca intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu şi lung.

Sumele datorate clienţilor au scăzut cu 1%, la 37,49 miliarde lei (8,38 miliarde euro).

„BCR dispune de o lichiditate puternică şi o bază de capital solidă, cu mult peste minimele de reglementare: rata capitalului de rang 1+2 pentru grupul BCR se situa la 24,9% (conform IFRS), rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca) în decembrie 2013”, menţionează banca.

Datele sunt neauditate, consolidate şi elaborate în conformitate cu standaredele internaţionale de contabilitate, IFRS, referindu-se la activitatea grupului Banca Comercială Română.

Preşedintele BCR, Tomas Spurny, a declarat în comunicat că banca a îndeplinit o misiune dificilă anul trecit, reatingând pragul de rentabilitate, fără a considera efectele cu caracter singular, şi că prioritatea în anul în curs este creşterea afacerilor sănătoase.

„Va trebui în continuare să facem faţă provocărilor importante care se ivesc, nu în ultimul rând reducerea stocului de împrumuturi neperformante, în contextul unei creşteri economice promiţătoare, care întârzie, totuşi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solidă”, a spus el.

BCR estimează pentru acest an un profit de 647 milioane lei, pe fondul unui uşor avans al creditării, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzător unei rate de 8,1% a rentabilităţii capitalurilor proprii, care vor creşte cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.

„Prioritatea noastră în anul 2014 este creşterea afacerilor sănătoase, cu un accent special dedicat eficienţei si capacităţii noastre de orientare către clienţi. Va trebui în continuare să facem faţă provocărilor importante care se ivesc, nu în ultimul rând reducerea stocului de împrumuturi neperformante, în contextul unei creşteri economice promişătoare, care întârzie, totuşi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solidă”, a declarat Tomas Spurny, preşedintele Băncii Comerciale Române.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Lira turcească îşi continuă deprecierea după ce Erdogan a schimbat ministrul de Finanţe. Inflaţia se apropie de 20%
Lira turcească îşi continuă deprecierea după ce Erdogan a schimbat ministrul de Finanţe. Inflaţia se apropie de 20%
Lira turcească s-a depreciat joi după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a înlocuit pe ministrul de Finanţe, în ...
UE anunţă un plan de investiţii globale în infrastructură în valoare de 300 de miliarde de euro
UE anunţă un plan de investiţii globale în infrastructură în valoare de 300 de miliarde de euro
 Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au lansat, miercuri, ...
Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie dar rămân la un nivel record
Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie dar rămân la un nivel record
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara URSS au crescut cu 6,6% în ritm anual, până la 171,5 miliarde metri ...