BCR, executată silit într-un proces colectiv. Banca restituie clienţilor 890 de mii de lei. UPDATE

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia la executare formulată de Banca Comercială Română. 200 de persoane implicate într-un proces colectiv cu banca vor primi de luni în conturi 890.000 de lei, sumă reprezentând contravaloare comisioanelor declarate abuzive de către instanţa de fond.
Mihai Banita - vin, 11 ian. 2013, 15:09
BCR, executată silit într-un proces colectiv. Banca restituie clienţilor 890 de mii de lei. UPDATE

Precizare ulterioară:

Pe data de 10 ianuarie 2013, a fost termen pentru o contestaţie la titlul de executare, depusă de BCR – prin care banca contestă modul de punere în aplicare a sentinţei instanţei de fond (printre altele, banca trebuie să emite şi noi grafice de rambursare a creditelor) – şi nu la executarea silită în sine, aşa cum se precizează mai jos. În privinţa contestaţiei la executarea silită, depusă la Judecătorie, instanţa s-a pronunţat în data de 18 decembrie 2012, când a respins acţiunea BCR. De altfel, banca a plătit începând cu 10 ianuarie 2012 suma de 890.000 de lei către executorul judecătoresc, sumă care va ajunge luni în conturile clienţilor.
 

Banca Comercială Română a pierdut, în prima instanţă, în luna aprilie a anului trecut, un proces cu 200 de clienţi beneficiari de credit şi co-debitori (aproximativ 100 de dosare de credit). Tribunalul Municipiului Bucureşti a obligat BCR să restituie clienţilor sumele încasate cu titlul de comision de administrare (în unele cazuri a unui comision de urmărire riscuri) calculat la întreaga valoare a creditului – clauză considerată abuzivă de către instanţa bucureşteană.

Sentinţa TMB este una executorie şi produce efecte imediat ce este comunicată, astfel că BCR ar fi trebuit să restituie clienţilor sumele încasate în plus, chiar dacă sentinţa este una atacabilă cu apel.

În cele din urmă, clienţii, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii, au trecut la executarea silită a BCR, acţiune împotriva căreia banca a depus o contestaţie la TMB, ce a fost respinsă, în cele din urmă, pe 10 ianuarie. Astfel că, banca va începe să vireze cei 890.000 de lei către clienţi începând de luni, după cum ne-a declarat avocatul clienţilor.

Toate părţile implicate în proces au atacat cu apel sentinţa TMB. Clienţii speră să obţină şi adminterea unui capăt de cerere care a fost respins de instanţa de fond: declararea ca abuzivă a clauzei privind calculului dobânzii variabile – în sensul ca sintagma „dobânda de referinţă variabilă care e afişează la sediile BCR la care se adaugă o marjă de x% (1-2%, de regulă, n.red)” să fie interpretată de instanţă ca Euribor + x% marjă. În acest caz, clienţii ar plăti dobânzi de 2-3% pe an la creditele în euro, aşa cum s-a mai întâmplat în unele cazuri şi ar primi sume importante de bani înapoi.

Pe de altă parte, în cazul în care BCR ar câştiga în apel, clienţii ar urma să restituie sumele încasate.

BCR a mai pierdut în primă instanţă şi un proces de grup cu 360 de persoane (190 de contracte de credit) tot la TMB, decizia fiind una similară. Şi în acest caz părţie au atacat sentinţa cu apel, iar BCR a depus contestaţie la executare, care se va judeca pe 21 ianuarie.

BCR a mai fost executată silită de către un client, după ce a refuzat să pună în aplicare o sentinţă, de data aceasta definitivă, caz relatat de ECONOMICA.NET.

Poziţia BCR

„La termenul de ieri, 10.01.2013 instanta a amanat cauza pentru data de 07.02.2013 pentru lipsa dosarului in care s-a pronuntat sentinta contestata. Ca urmare, ieri nu s-a respins contestatia BCR facuta pentru lamurirea intinderii dispozitivului sentintei privind obligatiile stabilite in sarcina bancii. In alta ordine de idei, daca se va admite recursul bancii, clientii vor fi nevoiti sa restituie sumele incasate”, spun reprezentanţii BCR.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau ...
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...