BCR, cea mai mare bancă din România, a avut un profit de un miliard de lei în 2016

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România, a obţinut în anul 2016 un profit net de 1,04 miliarde lei (232,9 milioane euro), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului, se arată într-un comunicat al băncii. 
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 07:13
BCR, cea mai mare bancă din România, a avut un profit de un miliard de lei în 2016

Rezultatul operaţional a fost de 1.297,7 milioane lei (289,0 milioane EUR) cu 16,9% mai redus decât în anul precedent, 1.561,5 milioane lei (351,3 milioane EUR), din cauza veniturilor operaţionale mai mici cărora li s-au adăugat cheltuieli de investiţii mai ridicate, în special cu infrastructura IT.

În anul 2016 BCR a acordat clienţilor retail şi corporate credite noi în valoare de 8,8 miliarde lei.

„În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 5,5 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate – în special datorită programului Prima Casă, în timp ce vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii „Darea în plată”. BCR urmăreşte cu succes activarea bazei de clienţi prin intermediul serviciilor de internet şi mobile banking (creşteri anuale substanţiale), al contului de bază cu card de debit ataşat gratuit, precum şi al tranzacţiilor la ATM şi POS (aflate, de asemenea, în creştere anuală semnificativă).

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 3,3 miliarde lei volume de credite noi. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cotă de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,7 miliarde LEI co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori”, arată banca.

Depozitele de la clienţi au crescut cu 13,2%, la 48,235 miliarde lei (10,626 miliarde euro) la 31 decembrie 2016, faţă de 42,626 miliarde lei (9,422 miliarde euro) la 31 decembrie 2015. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă. 

„Sunt, mai întâi de toate, recunoscător clienţilor şi angajaţilor noştri pentru încrederea lor. Plecând de la acest aspect, aş dori să evidenţiez două realizări simple ale BCR în anul 2016: în primul rând, am continuat să ne concentrăm pe clienţi şi afacerile cu aceştia, iar în al doilea rând am continuat să investim în infrastructura proprie pentru a oferi servicii mai conveniente, mai fiabile şi mai accesibile. Privind înainte, aceasta este strategia corectă pentru noi. Graţie unui acţionar majoritar devotat, ce ne-a sprijinit pe parcursul întregului ciclu economic, contăm în acest moment pe un bilanţ puternic şi o capitalizare solidă, care ne permit să extindem intermedierea financiară în întreaga ţară. Suntem o bancă românească deţinută de un acţionar majoritar străin, iar acest fapt ne face cu atât mai mult un promotor al nevoii ca România să avanseze pe lanţul de valoare economică adăugată de la nivel global. Cheia pentru a face faţă acestei provocări se află mai presus de orice în încurajarea capitalului local şi internaţional să se acumuleze, să producă valoare şi să stimuleze potenţialul intelectual şi antreprenorial al României. În acest sens, vom fi un jucător activ, în cadrul tuturor iniţiativelor menite să dezvolte competitivitatea şi prosperitatea României”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR, în comunicat.

Veniturile din dobânzi şi comisioane au scăzut

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10,3 %, la 1,786,7 miliarde lei (397,9 milioane euro), de la 1,992 miliarde lei (448,3 milioane euro) în 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii, precizează banca. 

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 2,2%, la 708,9 milioane lei (157,9 milioane euro), de la 725,2 milioane lei (163,2 milioane euro) în 2015, pe seama comisioanelor mai reduse aplicate pentru intermedierea vânzărilor de produse ale subsidiarelor, parţial compensate de creşterea veniturilor din comisioane aplicate tranzacţiilor bancare, ca urmare a strategiei băncii de a încuraja utilizarea canalelor electronice. 

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 1,9%, la 314,3 milioane lei (70 milioane euro), de la 308,4 milioane lei (69,4 milioane euro) în 2015. Venitul operaţional a scăzut cu 6,7% la 2,868 miliarde lei (638,8 milioane euro) de la 3,074 miliarde lei (691,9 milioane euro) în 2015, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, şi a unui venit mai scăzut din comisioane şi speze, parţial compensate de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat. Cheltuielile administrative generale în 2016 au ajuns la 1,57 miliarde lei (349,8 milioane euro), mai mari cu 3,8% comparativ cu 1,513 miliarde lei (340,5 milioane euro) în 2015. Raportul cost-venit a avansat la 54,8% în 2016, faţa de 49,2 % în 2015. 

Referitor la deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, în anul 2016 s-a înregistrat o eliberare netă de provizioane în valoare de 280 milioane lei (62,4 milioane euro), faţă de o eliberare netă de 73 milioane lei (16,4 milioane euro) în anul 2015, datorită eforturilor de rezolvare a portofoliilor de credite neperformante cuplate cu măsurile de îmbunătăţire a calităţii portofoliului. 

Rata creditelor neperformante a scăzut

Rata creditelor neperformante (NPL), de 11,8%, la 31 decembrie 2016, a fost semnificativ mai mică faţă de 20,2% la 31 decembrie 2015, în pofida reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii NPL şi scoaterii în afara bilanţului. Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a situat la nivelul de 85,3%, aceasta situându-se la un nivel foarte bun de 121%, incluzând valoarea garanţiilor. 

Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) în decembrie 2016 se afla la nivelul de 21,8%, semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS de 19,9% (Grup BCR), în decembrie 2016, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti. 


Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...