BCR: Pierdere netă la nouă luni de 2,43 miliarde de lei

Banca Comercială Română a înregistrat un profit operaţional de 1,569 miliarde lei (352,5 milioane euro) la nouă luni, dar, net, este pe pierdere, din cauza unor cheltuieli cu provizioanele cu 165% mai mari decât în primele trei trimestre din anul trecut.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 08:27
BCR: Pierdere netă la nouă luni de 2,43 miliarde de lei

Profitabilitatea pe termen scurt a fost influenţată de curăţarea accelerată a bilanţului, cu un rezultat net negativ pentru primele nouă luni din 2014 de -2.427,9 milioane lei (545,9 milioane EUR), cauzat de provizionarea crescută, arată banca.

„Cheltuielile nete cu provizioanele pentru  activele financiare neevaluate la valoarea justă  prin intermediul contului de profit şi pierdere, au crescut cu 165,3% atingând valoarea de  4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2014, faţă de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2013, reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice” se arată în comunicatul băncii.

Volumul de credite neperformante se ridica la 9,7 miliarde de lei, în septembrie.

‘Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei. Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, pe ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul reţelei retail şi corporate’, a explicat Tomas Spurny, CEO al BCR. 

Curăţarea extinsă a bilanţului a dus la o rată a creditelor neperformante în scădere cu 10%.

Pe segmentul de afaceri retail, volumul împrumuturilor ipotecare s-a majorat cu 390% iar cel al creditelor de consum cu 80%. ‘Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. La 9,1 miliarde lei portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfăcător faţă de 8,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2013. Portofoliul general de credite acordate în moneda locală a crescut la 6,6 miliarde de lei în comparaţie cu 5,5 miliarde de lei la sfârşitul anului 2013’, se precizează în comunicatul băncii.

BCR avea o rată a solvabilităţii de 20% în septembrie 2014 şi o bază de capital de 5,1 miliarde lei.

În segmentul de afaceri corporate, portofoliul de credite performante a crescut uşor la aproximativ 12,2 miliarde
lei, trimestrul 3 2014 fiind primul trimestru din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent. Această creştere a fost generată în special de avansul numărului de credite nou acordate clienţilor din sectoare precum energia, agricultura, construcţii, farmacie & sănătate, industrie, IT&C.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16%, atingând valoarea de aproximativ 1,783 miliarde de lei (400,8 milioane de euro), de la 2,121 miliarde lei (481,1 milioane de euro), nivel înregistrat în nouă luni din 2013, din cauza unui mediu de piaţă marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor preţuri competitive în piaţă şi soluţionarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingând valoarea de 540,2 milioane de lei (121,4 milioane de euro), de la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane de euro) la 9 luni în 2013, datorită concentrării continue pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...