BEI cere guvernelor europene să investească mai mult

Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a alăturat apelului lansat recent de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, şi a cerut guvernelor europene să investească mai mult pentru a stimula competitivitatea şi a consolida creşterea economică, transmite Bloomberg citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 26 nov. 2019, 12:48
BEI cere guvernelor europene să investească mai mult

În raportul său anual privind investiţiile, publicat marţi, BEI s-a aplecat asupra decalajelor semnificative care există în rândul celor 28 de state membre ale blocului comunitar când vine vorba de infrastructură şi competenţele muncitorilor, decalaje care frânează creşterea economică. BEI, instituţie numită şi braţul financiar al UE, a avertizat că un număr din ce în ce mai mare de companii se pregătesc să reducă cheltuielile, ceea ce creşte urgenţa cu care guvernele trebuie să răspundă.

„Marile investiţii publice necesare pentru a susţine digitalizarea infrastructurii şi tranziţia la o economie fără emisii de dioxid de carbon vor avea nevoie de o planificare amănunţită şi detaliată pe termen mediu. Având în vedere ritmul modest de creştere şi nivelul extrem de redus al dobânzilor, guvernele care dispun de spaţiul fiscal necesar ar trebui să ia în considerare urgentarea investiţiilor, atât cât este posibil, prin creşterea împrumuturilor”, se arată în raportul BEI.

Banca Europeană de Investiţii susţine că este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume, în condiţiile în care a acordat credite în valoare de peste 500 de miliarde de dolari. Recent, BEI a provocat valuri când a anunţat o strategie destinată încetării finanţării proiectelor din domeniul combustibililor fosili.

Raportul publicat marţi de BEI se bazează pe un sondaj derulat în rândul a 12.500 de companii europene, sondaj care arată că acestea sunt din ce în ce mai pesimiste cu privire la climatul politic, economic şi de reglementare. Potrivit BEI numărul firmelor din sectorul manufacturier care intenţionează să îşi reducă investiţiile a crescut pentru prima dată în ultimii patru ani.

În paralel, investiţiile în infrastructură în Europa sunt la 1,6% din PIB, cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani susţine BEI, care a dat şi o serie de exemple care arată că cheltuielile Europei sunt mult în urma principalilor săi rivali mondiali. De exemplu, companiile europene reprezintă doar 13% din firmele care au cheltuit cel mai mult pentru cercetare şi dezvoltare începând din 2014, comparativ cu 34% pentru firmele din SUA şi 26% pentru firmele din China. Chiar şi investiţiile pentru contracaracarea efectelor schimbărilor climatice sunt echivalente cu 1,2% din PIB în Europa, mai puţin decât în SUA şi egale cu o treime din ceea ce cheltuie China.

Potrivit BEI, pentru a ajunge la o economie fără emisii de dioxid de carbon în 2050, UE trebuie să îşi majoreze investiţiile în sistemul său energetic şi infrastructura adiacentă până la peste 3% din PIB, de la aproximativ 2% din PIB în prezent. De asemenea, sectorul privat trebuie să îşi aducă şi el contribuţia.

Între timp, lipsa de personal cu competenţe adecvate rămâne cel mai important obstacol în calea investiţiilor, au apreciat 77% din companiile care au participat la sondajul BEI. Eliminarea acestei constrângeri „ar putea, teoretic, să majoreze productivitatea UE”, a apreciat instituţia financiară.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene – instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 99.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Uniunea Europeană a răspuns cererii de asistență a României pentru a trata numărul mare de pacienți afectați de COVID-19, ...
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor fi favorabile
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor ...
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu brațele deschise lansarea cu succes a primului ...