BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni

Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni, ceea ce ar putea creşte utilizarea acestei tehnologii digitale ca un instrument pentru piaţa de obligaţiuni din Europa, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 17:37
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, BEI a angajat Goldman Sachs Group Inc., Banco Santander SA şi Societe Generale AG să evalueze fezabilitatea aşa-numitor obligaţiuni digitale în euro, care ar urma să fie înregistrate şi tranzacţionate utilizând tehnologia blockchain. Aceeaşi sursă a adăugat că reuniunile iniţiale cu investitorii vor începe în data de 15 aprilie şi vor continua timp de mai multe săptămâni.

BEI a fost de mai multe ori în fruntea inovaţiei pe pieţele de capital din Europa, fiind printre primele instituţii financiare care au emis obligaţiuni verzi şi sustenabile. Planurile BEI în domeniul blockchain vin după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus că instituţia pe care o conduce ar putea lansa o monedă digitală la mijlocul acestui deceniu.

Mai mulţi emitenţi din întreaga lume, inclusiv Banca Mondială, China Construction Bank Corp., JPMorgan Chase & Co. şi Banca Naţională a Canadei, au experimentat cu emiterea de obligaţiuni bazate pe tehnologia blockchain în ultimii ani, însă deocamdată utilizarea acestei tehnologii pe pieţele de obligaţiuni este o raritate.

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Armata ucraineană a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii "cel mai mare terminal petrolier" din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, în timp ce autorităţile ruse au......
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables anunță că l-a numit pe Răzvan Popa în funcția de CEO în funcția de CEO al companiei.
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA cu 2-3 puncte procentuale, din 2025 – CFA România
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA ...
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, ...
„Made in Germany” scârţâie în continuare – Industria din cea mai mare economie din UE nu dă semne de redresare. Germania nu îşi revine încă (Reuters)
„Made in Germany” scârţâie în continuare – Industria din cea mai mare economie din UE nu dă semne ...
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut peste aşteptări în august, amplificând temerile că redresarea celei ...