BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni

Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni, ceea ce ar putea creşte utilizarea acestei tehnologii digitale ca un instrument pentru piaţa de obligaţiuni din Europa, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 17:37
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, BEI a angajat Goldman Sachs Group Inc., Banco Santander SA şi Societe Generale AG să evalueze fezabilitatea aşa-numitor obligaţiuni digitale în euro, care ar urma să fie înregistrate şi tranzacţionate utilizând tehnologia blockchain. Aceeaşi sursă a adăugat că reuniunile iniţiale cu investitorii vor începe în data de 15 aprilie şi vor continua timp de mai multe săptămâni.

BEI a fost de mai multe ori în fruntea inovaţiei pe pieţele de capital din Europa, fiind printre primele instituţii financiare care au emis obligaţiuni verzi şi sustenabile. Planurile BEI în domeniul blockchain vin după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus că instituţia pe care o conduce ar putea lansa o monedă digitală la mijlocul acestui deceniu.

Mai mulţi emitenţi din întreaga lume, inclusiv Banca Mondială, China Construction Bank Corp., JPMorgan Chase & Co. şi Banca Naţională a Canadei, au experimentat cu emiterea de obligaţiuni bazate pe tehnologia blockchain în ultimii ani, însă deocamdată utilizarea acestei tehnologii pe pieţele de obligaţiuni este o raritate.

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...