Berenberg: Băncile europene, afectate de declinul preţurilor la materiile prime

Profitabilitatea sectorului bancar european se va înrăutăţi, deoarece declinul preţurilor la materiile prime va reduce valoarea portofoliilor de credite, iar acţiunile băncilor centrale, din China şi până în SUA, provoacă incertitudini economice, se arată într-un studiu publicat joi de analiştii Berenberg Bank, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 14:30
Berenberg: Băncile europene, afectate de declinul preţurilor la materiile prime

‘Evoluţiile pe pieţele materiilor prime sunt importante pentru bănci, ţinând cont că ele ne dau informaţii despre creşterea economică şi implicaţiile asupra calităţii activelor’, susţin analiştii Nick Anderson şi James Chappell.

Aceştia avertizează că ‘financializarea materiilor prime (folosirea lor drept garanţii pe scară largă) sporeşte temerile privind calitatea activelor’.

Încetinirea cererii pentru materii prime în China le-a redus preţul şi i-a îngrijorat pe investitori, cum ar fi cei de la Glencore Plc, companie care anul acesta a pierdut 65% din capitalizarea de piaţă. Aceste evoluţii au contribuit la încetinirea economiei mondiale, dar şi la scăderea valorii materiilor prime folosite drept garanţii, conform Berenberg.

Băncile europene nu reuşesc să-şi majoreze rezervele de capital, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor în zona euro. În plus, deciziile Guvernului chinez privind yuanul, măsurile de relaxare cantitativă adoptate de Banca Centrală Europeană şi perspectiva majorării ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA (Fed) ‘sporesc temerile privind sustenabilitatea şi nivelul creşterii economice’, avertizează Nick Anderson şi James Chappell.

Şi compania de consultanţă Coalition a avertizat luna trecută că veniturile globale obţinute în urma tranzacţiilor cu materii prime de cele mai mari zece bănci de investiţii din lume, în primele şase luni din acest an, au scăzut cu 25%, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă sectorul energetic.

Veniturile obţinute de Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley şi UBS de pe urma tranzacţiilor cu materii prime, vânzarea derivatelor către investitori şi alte activităţi din acest sector au scăzut la 2,6 miliarde de dolari în perioada ianuarie – iunie 2015, de la 3,5 miliarde de dolari în primele şase luni din 2014, conform studiului Coalition.

În ultimii ani, firmele din sectorul financiar implicate în tranzacţiile cu materii prime au început să fie afectate de reducerea marjelor de profit, creşterea normelor de capital şi creşterea semnelor de întrebare din partea autorităţilor politice şi a organismelor de reglementare cu privire la rolul băncilor în lanţul de aprovizionare cu materii prime.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...