Bilanţ darea în plată: 4.000 de cereri, din care 400 sunt investitori imobiliari

4.000 de clienţi care au recurs până acum la legea dării în plată. 400 dintre ei sunt investitori imobiliari, care au dat deja în plată două imobile. Pentru 1.500 de clienţi băncile au contestat darea în plată în instanţă, arată statisticile Băncii Naţionale, citate de BCR într-un comunicat. Banca se plânge că efectele acestei legi sunt din ce în ce mai grave.
Economica.net - joi, 11 aug. 2016, 10:53
Bilanţ darea în plată: 4.000 de cereri, din care 400 sunt investitori imobiliari

După două luni de aplicare a legii dării în plată Banca Naţională a României a publicat statistici cu privire la impactul legii. Aproximativ 4.000 de clienţi au făcut uz de această lege, ceea ce reprezintă 1 din 100 de clienţi care au contractat un credit ipotecar. Între cei aproximativ 4.000 de clienţi se numără aproximativ 400 de clienţi cu profil de investitori imobiliari, care au dat în plată cel puţin 2 imobile, precum şi cazuri prin care s-a solicitat ştergerea datoriilor comerciale ale unor firme, precizează un comunicat BCR.

„Este regretabil faptul ca aproape 4.000 de clienţi, din diverse motive (dintre care se distinge creditarea în franci eleveţieni) au probleme financiare, încât au ajuns la concluzia că este mai bine să părăsească locuinţele. Totuşi, cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500 reprezintă doar 0,5% din numărul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii. O diferenţă de 99,5% faţă de statistica pe care s-a bazat iniţierea şi promovarea Legii Darea în Plată, precum şi profilul sofisticat al peste 10% dintre beneficiari (investitori imobiliari ori firme), considerăm că ridica întrebări serioase, care merită clarificate în spiritul responsabilităţii legislative. În plus faţă de aceasta, anterior intrării în vigoare a Legii Darea în Plată, până a se ajunge la executare silită şi vânzarea locuinţei, procesul dura în medie 2-3 ani, răstimp în care se puteau încă identifica soluţii financiare şi/sau locative. Aceasta scoate în evidenţă cel mai nefericit efect al legii: evacuarea prematură a locuinţei. Rezultatul este o dublă pierdere şi pentru banca şi pentru client”, spune Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al BCR.

Efectele negative pe termen lung ale dării în plată

După două luni de aplicare, Legea Darea în Plată a făcut creditul ipotecar mai riscant pentru bănci şi mai greu accesibil pentru clienţi, spune BCR într-un comunicat de presă care analizează efectele de până acum ale acestei legi asupra pieţei. BCR estimează că instituţiile bancare vor găsi soluţii de reducere a avansurilor la creditele de locuinţă pentru categorii specifice de clienţi, dar, astfel, legea creează premise negative care vor genera inegalităţi sociale. Totuşi, atât BCR cât şi ceilalţi reprezentanţi ai sistemului bancar cred că ritmul de creştere a creditării pentru locuinţe va încetini semnificativ.

La nivel general, efectele secundare negative ale Legii Darea în Plata se produc deja şi se vor accentua pe termen lung: condiţiile creditelor pentru locuinţe au devenit semnificativ mai restrictive faţă de perioada de dinaintea implementării legii, legea accelerează evacuările, creează riscuri pentru piaţa financiară, afectează premisele unei pieţe financiare corecte şi echilibrate.

„În contextul unor efecte negative evidente, considerăm faptul că legislaţia ar trebui să încurajeze o cale corectă şi sustenabilă în condiţiile în care, spre exemplu, în anul 2015, prin soluţii comerciale, BCR a scăzut ratele a peste 30.000 de clienţi, iar începând cu anul 2009, peste 150.000 de clienţi au beneficiat de refinantari, restructurări sau ajustări de costuri”, subliniază comunicatul.

Evoluţia recentă a creditării pentru locuinţe a avut un ritm de creştere sustinut de 9-10% anual, mulţumită unei baze stabile de risc şi pe avantaje clare pentru clienţi: credite în moneda naţională, dobânzi scăzute, oferte cu dobânzi fixe pe 5 şi 10 ani.

La nivel sistemic, darea în plată a afectat semnificativ procesul de refacere a încrederii dintre bănci şi clienţi, bazat pe scăderea costurilor cu serviciile bancare şi soluţii de reducere a îndatorării, în condiţii de stabilitate legislativă. Dintre efectele secundare negative pe termen lung enumerăm: legifereaza în mod nesustenabil evacuarea, creează riscuri pentru piaţa financiară, reduce accesibilitatea creditării pentru locuinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Energia se scumpeşte şi în Rusia: Creşteri de preţuri la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici
Energia se scumpeşte şi în Rusia: Creşteri de preţuri la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici
Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici, mass-media locale relatând joi că preţul gazului va creşte cu 8,5%, iar cel pentru......
Stoltenberg recunoaşte „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina
Stoltenberg recunoaşte „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina
 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut joi, la forumul de securitate de la Berlin, "provocarea logistică" ...
Memoramdum între KazMunayGas și francezii de la AirLiquide pentru proiecte de 100 de milioane de euro în Kazahstan
Memoramdum între KazMunayGas și francezii de la AirLiquide pentru proiecte de 100 de milioane de euro în Kazahstan
Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG) și compania franceză Air Liquide Eastern Europe ...
ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie
ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2022, până la 30.839, faţă ...