Blocaj nou la Pasajul Piaţa Sudului: Dispută între Primărie şi constructorul italian pentru plăţi de 12 milioane de lei

Pasajul de la Piaţa Sudului, ce trebuia finalizat în decembrie anul trecut, este subiectul unui nou scandal. Reprezentanţii Primăriei sunt nemulţumiţi de ritmul de execuţie a lucrărilor şi spun că nu îi pot achita constructorului italian Astaldi o sumă de 12 milioane de lei, din cauză că acesta ar refuza să prezinte documente justificative.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 21:02
Blocaj nou la Pasajul Piaţa Sudului: Dispută între Primărie şi constructorul italian pentru plăţi de 12 milioane de lei

Ritmul lucrărilor la Pasajul de la Piaţa Sudului a scăzut începând cu data de 2 iunie, parţial justificat de modificarea de trafic de la data de 1 iunie, iar personalul mobilizat în şantier a scăzut de la peste 200 de muncitori la 140, se arată într-un document trimis de Primăria Capitalei Asociaţei Metrou Uşor.

„Solicitările noastre de menţinere a ritmului execuţiei lucrărilor, şi aşa întârziate din cauza Executantului, având în vedere eşecul acestuia de finalizare a devierilor de utilităţi, au fost lipsite de succes până în prezent. Executantul a informat că respectă programul de execuţie modificat unilateral, care are ca termen de finalizare data de 31.03.2017″, explică reprezentanţii municipalităţii.

Aceştia spun că termenul de finalizare asumat oficial de Primăria Capitalei este cel din contract, respectiv 10 decembrie 2015, şi că vor lua toate măsurile necesare pentru finalizarea lucrărilor într-un termen cât mai scurt posibil.

Blocaj la plăţi

Pe lângă termenul de finalizare a lucrărilor, municipalitatea nu se înţelege cu italienii nici în privinţa banilor.

Reprezentanţii Primăriei afirmă că au efectuat toate plăţile pentru lucrările executate şi recepţionate şi pentru care Executanul a depus document justificative. Mai exact, municipalitatea a achitat până în prezent suma de 20,74 milioane de lei.

„În prezent există sume solicitate la plată de către Executant pentru care acesta refuză să depună documente justificative, în valoare de 12,17 milioane de lei, motiv pentru care Beneficiarul nu poate executa plăţi”, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Obstacolele care întârzie proiectul

Începând cu data de 1 iunie 2016, din punct de vedere al reţelelor edilitare au mai rămas de executat devierea reţelei Netcity şi contectarea pasajelor la reţeaua de alimentare cu energie electrică, lucrări aflate în sarcina antreprenorului, dar cu toate acestea lucrările continuă într-un ritm nesatisfăcător, solicitându-se Executantului să menţină personalul şi utilajele propuse în oferta tehnică, adaugă reprezentanţii municipalităţii.

Recent, Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor la toate obiectivele din Capitală realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit terminate până pe 30 iunie, astfel că proiectul pentru pasajul de la Piaţa Sudului a fost prelungit până la 31 decembrie 2018, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei de la începutul lunii.

„Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că această prelungire a fost necesară pentru că lucrările nu s-au finalizat în termenul prevăzut şi, din acest motiv, a fost nevoie să fie semnate o serie de acte adiţionale, pentru care fosta administraţie nu a iniţiat discuţii. Primarul General estimează că noul termen este acoperitor şi ca nu vor mai exista alte prelungiri, cel puţin în cazul Arcului de Triumf”, a informat PMB.

Astfel, lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere – Piaţa Sudului, finanţate prin POR 2007-2013, axa prioritară 2, sunt realizate în prezent în procent de 53,63%, se preciza în comunicat

Construcţia pasajului subteran din zona Piaţa Sudului din Bucureşti este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră realizat din fonduri europene în Capitală. În valoare de 127 milioane de lei (28 milioane de euro), acesta a fost atribuit în 2014 asocierii Astaldi – Euroconstruct Trading 98.

Pasajul va avea o lungime totală de 356 de metri, în care 85 metri vor fi în subteran, 111 metri va fi lungimea rampei de ieşire către calea Văcăreşti, iar 160 metri va fi lungimea rampei către strada Niţu Vasile.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...