Bloomberg: Procurorul-şef al DNA, nemulţumită de tentativele de subminare a campaniei anticorupţie

Politicieni români, ale căror rânduri au fost decimate de sutele de arestări legate de cazuri de mită, încearcă să submineze cea mai amplă campanie anticorupţie din istoria modernă a României prin trivializarea anchetelor, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA), Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat joi Bloomberg.
Economica.net - vin, 14 oct. 2016, 15:35
Bloomberg: Procurorul-şef al DNA, nemulţumită de tentativele de subminare a campaniei anticorupţie

”În ultima vreme, asistăm la o tentativă de ridiculizare a luptei anticorupţie, pentru ca ea să pară nesemnificativă”, a spus Kovesi. ‘Şi ce dacă eşti anchetat de procurori? Este la modă să fii anchetat de DNA’, a adăugat ea.

După ce Laura Codruţa Kovesi (43 de ani) a început o campanie anticorupţie de tipul celei din Italia anilor ’90 intitulate ‘Mâini Curate’, România a trimis în instanţă un număr record de oficialităţi. Printre suspecţi se află un prim-ministru şi zeci de alţi membri de executiv, mulţi fiind în detenţie pentru luare de mită, notează Bloomberg.

În contextul intensificării campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie din România, mai mulţi politicieni au început să promoveze un mesaj împotriva sistemului judiciar pentru a justifica faptul că unele oficialităţi continuă să deţină funcţii publice, în pofida faptului că sunt anchetaţi sau condamnaţi.

Încrederea publicului în DNA – 55% – rămâne cea mai ridicată comparativ cu cea în alte instituţii, în pofida unui declin în ultima perioadă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde.

Kovesi însăşi a devenit ţinta unor acuzaţii de plagiat în legătură cu teza sa de doctorat, acuzaţii pe care ea le respinge. Deşi îi asigură pe cetăţeni că procurorii nu se simt descurajaţi de atacurile care ‘încep de la un nivel foarte înalt’ şi care uneori devin personale, Laura Codruţa Kovesi consideră că există riscul unei afectări a credibilităţii întregului sistem de justiţie, continuă sursa citată.

Procurorii DIICOT au anchetat detectivi particulari despre care se bănuieşte că fuseseră angajaţi de către suspecţi de corupţie, pentru a hărţui familia lui Kovesi într-o tentativă de a-i afecta imaginea, scrie Bloomberg.

”Este adevărat că uneori aceste atacuri vin din partea unor persoane aflate în poziţii foarte înalte. Dar nici eu, nici alţi procurori nu ne simţim în vreun fel intimidaţi de aceste atacuri, în special pentru că ele se bazează pe declaraţii false”, a afirmat procurorul-şef al DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...