1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Bloomberg: România încearcă să repare una dintre cele mai dure austerităţi din UE cu scăderea TVA

Scăderea TVA din România face parte dintr-un pachet de măsuri de relaxare fiscală care încearcă să inverseze efectele austerităţii impuse de guvernul Boc.

08 apr, 2015 | ECONOMICA.net

Scăderea de ieri a TVA face obiectul ştirilor din diverse publicaţii internaţionale.

Guvernul de la Bucureşti a redus TVA la alimente de la 24% la 9% începând cu 1 iunie, şi de la 24% la 20% pentru produsele nealimentare începând cu 1 ianuarie, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 17,5% după scăderea din iunie, afirmă premierul Ponta, citat de Bloomberg.

"Aplicarea scăderii pentru toate produsele alimentare şi pe tot lanţul de distribuţie o face mai uşor de gestionat. Este nevoie disperată de această măsură, de care vor beneficia şi bogaţii, şi săracii, întrucât toţi mănâncă aceeaşi pâine", a afirmat el.

Bloomberg susţine că România încearcă să inverseze efectele uneia dintre cele mai aspre austerităţi din Uniunea Europeană pentru a dă un impuls consumului şi a aduce puterea de cumpărare mai aproape de cele ale statelor vestice ale UE. După ce a redus deficitul bugetar de la 7,2% în 2009 la 1,8% anul trecut, guvernul plănuieşte să relaxeze politica fiscală până în 2018, susţine Ponta.

Leul, care s-a întărit cu 1,4% anul trecut, a câştigat ieri sub 0,1% la 4,4156 faţă de euro până la 4.20 p.m. 

Reducerea de TVA ar putea reduce veniturile de la bugetul de stat cu 5 miliarde de lei pe an, spune Ponta. În acelaşi timp, va duce la scăderea timp de un an a preţurilor de consum, întrucât mâncarea are o pondere semnificativă în coşul de inflaţie, susţine Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Cu rata inflaţiei la un nivel scăzut record de 0,4% în februarie, rata dobânzii cheie a fost scăzută la un nivel record de 2% luna trecută. Creşterea economică a încetinit la 2,7% în trimestrul al patrulea, faţă de 3% în al treilea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO