BNR: Activele financiare ale adminsitraţiilor publice au crescut cu 3,6% în ultimul trimestru din 2020

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 3,6 puncte procentuale, ajungând la 26%, conform datelor Băncii Naţionale a României.
AGERPRES - joi, 08 apr. 2021, 18:36
BNR: Activele financiare ale adminsitraţiilor publice au crescut cu 3,6% în ultimul trimestru din 2020

„Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 3,6 puncte procentuale, ajungând la 26%. Depozitele şi numerarul administraţiei publice au înregistrat o creştere de 2,1 puncte procentuale în trimestrul IV 2020, în principal ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE2 şi a emisiunilor de noi titluri de natura datoriei, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 5,6% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,9% din PIB, iar poziţia ‘alte conturi de primit’ (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a majorat cu 1,4 puncte procentuale, ajungând la 7,6% din PIB în trimestrul IV 2020, un impact puternic provenind din înregistrarea taxelor amânate pe care urmează să le primească statul”, arată BNR.

Conform sursei citate, soldul pasivelor financiare ale administraţiilor publice a cunoscut o creştere mai accentuată decât cel al activelor financiare.

Citiți și: BNR este implicată în planul european de înlocuire a indicilor LIBOR cu unul sau mai mulți indici (economica.net)

Astfel, angajamentele financiare ale administraţiei publice au reprezentat în trimestrul analizat 59,2% din PIB (cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul IV 2019). Această majorare este explicată în mare măsură de evoluţia emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei şi în valută, atât pentru finanţarea deficitului bugetar, cât şi pentru refinanţarea datoriei publice.

În trimestrul IV al anului 2020, acest instrument de datorie a reprezentat 43,5% din PIB, cu 11,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Un eveniment care a contribuit la această creştere a fost emisiunea de euroobligaţiuni, lansată de Ministerul Finanţelor în data de 24 noiembrie 2020.

BNR menţionează că valoarea totală a acestei emisiuni a fost de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 11,6 miliarde euro, remarcându-se astfel un interes crescut al investitorilor. Soldul creditelor angajate a crescut cu 1,9 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,7% din PIB, în principal ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 1 punct procentual, până la 7,9% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 3,2% din PIB în trimestrul IV 2020 şi de 1,7% din PIB în trimestrul IV 2019.

Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul IV 2020 (2,7% din PIB), cât şi în trimestrul IV 2019 (1,6% din PIB). Administraţiile locale au înregistrat, de asemenea, necesar de finanţare în perioada analizată, respectiv de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2020 şi de 0,4% din PIB în acelaşi trimestru al anului precedent.

Citiți și: Popa: BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor (economica.net)

Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2020, în timp ce în trimestrul IV 2019 au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Fitbit, prima lansare de la preluarea de către Google: Luxe, o brățară inteligentă care permite inclusiv monitorizarea nivelului de stres
Fitbit, prima lansare de la preluarea de către Google: Luxe, o brățară inteligentă care permite inclusiv monitorizarea ...
Fitbit a lansat primul produs de la preluarea de către Google, finalizată la începutul anului. Noul dispozitiv, Fitbit Luxe, este o brățară inteligentă (tracker) care permite inclusiv......
Deutsche Telekom investeşte în platforma de plăţi blockchain Celo
Deutsche Telekom investeşte în platforma de plăţi blockchain Celo
Grupul german de telecomunicaţii Deutsche Telekom a anunţat marţi că a investit în Celo, o platformă de plăţi blockchain ...
Năsui: Sunt fanul acordării despăgubirilor către companii sub formă de facilitate fiscală
Năsui: Sunt fanul acordării despăgubirilor către companii sub formă de facilitate fiscală
Statul este cel care ar trebui să despăgubească firmele pentru toate efectele ulterioare ale închiderii afacerilor din ...
SUA: FDA stopează producţia într-o fabrică de vaccinuri Johnson & Johnson
SUA: FDA stopează producţia într-o fabrică de vaccinuri Johnson & Johnson
 Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a cerut ca producţia de vaccinuri anti-COVID-19 Johnson ...