1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

Finanţe şi bănci

BNR va reduce dobânda cheie la 2,75% până la sfârşitul anului, spun analiştii

Semnele de recesiune, camuflate în continuarea scăderii inflaţiei, vor determina Banca Naţională a României (BNR) să reducă rata de dobândă de politică monetară la 3% până la sfârşitul acestei luni şi până la 2,75%, până la sfârşitul anului, potrivit analiştilor de la Erste Group Research, respectiv Banca Transilvania.

11 sep, 2014 | | ECONOMICA.net

Scăderea inflaţiei până la 0,84% anual, mult sub 1,5%, limita minimă ţintită de Banca Naţională a României (BNR), încurajează aşteptările analiştilor care prevăd că BNR va tăia din nou rata de dobândă de politică monatară (dobânda cheie a autorităţii monetare a României).

„Există spaţiu pentru o relaxare monetară suplimentară. Ne aşteptăm ca BNR să taie dobânda cheie până la 3%, la următoarea şedinţă a comitetului de politică monetară de la sfârşitul lunii septembrie", scrie analistul Dumitru Dulgheru, într-un raport al Erste Group Research.

Totodată, „ratele pe piaţa monetară vor fi ţinute mai aproape de dobânda cheie, ca instrumente de transmisie a politicii monetare" în piaţă.

Pe de altă parte, este „ridicată probabilitatea ca rata de dobândă de referinţă să fie 2,75% până la finele anului. Totodată, ne așteptăm la noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii", potrivit estimării mai severe emise de analistul Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania.

Pe piaţă

Pe piaţa interbancară ratele dobânzii medii cerute de creditori (ROBOR) variază între 2,76% pe 12 luni şi 3,42 - 3,43 % de pe o zi pe alta (miercuri 10 septembrie). La şase luni băncile se împrumută între ele la 2,76% iar la trei luni cu 2,58%.

Datele Băncii Naţionale a României (BNR) relevă declinul din luna iulie al ratei de dobândă la creditele noi în euro până la 4,87%. Totodată, creditele noi în lei s-au scumpit în medie până la o dobândă de 7,12%, potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Citeşte şi

Dobânda la creditele în lei a crescut, dar a scăzut la cele în euro. Pentru cine poate să le mai obţină

Perspectivele

„Perspectivele scăderii dobânzii cheie sunt susținute și de deciziile monetare recente din Zona Euro, dar și de nivelul redus al inflației și anticipațiilor inflaționiste pe plan intern pe termen scurt/mediu. Astfel de decizii depind, însă, și de stabilitatea financiară, iar recent s-a consemnat o intensificare a percepției de risc politic în România", adaugă analistul Băncii Transilvania.

Erste Group Research găseşte riscul politic în campania pentru alegerile prezidenţiale, cu care ocazie Guvernul a decis să întârzie programul de aliniere a preţului gazelor naturale la nivelurile pieţei europene, amânând creşterea acesuia cu 3%, programată inişial pentru octombrie.

„În august și primele opt luni ale anului curent dinamica prețurilor de consum a fost influențată de evoluția producției agricole din 2013 și 2014, embargoul impus de Rusia la importuri de produse agro-alimentare din țările UE, contracția investițiilor productive (cu impact pentru inflația core), precum și fluctuațiile din piața valutară, dar și din piața globală a țițeiului", potrivit crede Andrei Rădulescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO