Borisov despre MCV: Întârzierile amendamentelor aşteptate de CE, o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar

Întârzierile înregistrate în adoptarea amendamentelor legislative aşteptate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) constituie o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar, a apreciat joi premierul bulgar Boiko Borisov, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, transmite BTA, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 19:25
Borisov despre MCV: Întârzierile amendamentelor aşteptate de CE, o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar

‘Din păcate, s-a ajuns ca în aproape un an să nu elaborăm amendamentele legislative respective, ceea ce este o vulnerabilitate imensă a guvernului bulgar şi de aceea îmi pun mari speranţe în ministrul justiţiei Ekaterina Zaharieva’, a spus Borisov.

El a amintit ca priorităţi deosebit de importante legea de combatere a terorismului, noul Cod Penal, noul Cod de Procedură Penală şi reorganizarea sistemului judiciar din Bulgaria.

Boiko Borisov a subliniat că noul Birou Naţional Anticorupţie de la Sofia va fi ales de parlamentul bulgar şi activitatea sa va fi supusă controlului parlamentar, astfel încât să se distanţeze cât mai mult posibil de guvern. Premierul bulgar şi-a exprimat dorinţa ca în acest birou să fie inclusă şi Comisia pentru confiscarea averilor ilegale.

‘Suntem foarte motivaţi şi sper să reuşim să finalizăm aceste legi până în aprilie. În timpul precedentului meu mandat am dorit să fim separaţi de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)’, a spus Borisov. Într-o conferinţa de presă susţinută luni la Bruxelles după întrevederea cu premierul român Dacian Cioloş, preşedintele Comisiei Europene s-a declarat convins că în timpul mandatului său se va pune capăt MCV în cazul României. ‘Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noştri bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor Comisiei Europene şi din partea statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla’, a afirmat Jean-Claude Juncker.

‘La bine şi la rău, suntem vecini cu România, ambele ţări aspiră la Schengen şi sunt supuse MCV. Nu este un secret faptul că aştept ca procurorii de supraveghere să fie trimişi de Comisia Europeană până la finalul lunii martie’, a menţionat prim-ministrul Bulgariei.

Raportul MCV prezentat pe 27 ianuarie de Comisia Europeană relevă că obţinerea de rezultate concrete în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate rămâne cea mai mare provocare pentru Bulgaria şi trebuie să constituie principala prioritate pentru autorităţile acestei ţări.

Potrivit documentului, Bulgaria a întreprins în 2015 paşi importanţi pentru a pune din nou pe agendă reforma justiţiei, după o perioadă de instabilitate politică care a părut să ţină pe loc progresele. Cele două strategii naţionale privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie constituie o foaie de parcurs detaliată pentru acţiune, afirmă Comisia, evidenţiind că transpunerea lor în progrese concrete şi tangibile va reprezenta o provocare majoră pentru 2016.

Raportul salută amendarea Constituţiei în luna decembrie, considerând că adoptarea modificărilor reprezintă un pas important spre o reformă a Consiliului Suprem al Magistraturii, şi evidenţiind că strategia reformei judiciare trebuie să devină lege.

Documentul remarcă însă că alte iniţiative s-au lovit de obstacole, îndeosebi strategia anticorupţie. Proiectul de lege care urma să instituie o nouă autoritate unificată anticorupţie a fost respins de parlament. Deşi guvernul şi-a anunţat intenţia de a propune un nou proiect, respingerea primei variante a evidenţiat lipsa de consens politic din spatele procesului de reformă, indică raportul. Acesta avertizează că progresele lente în combaterea marii corupţii şi a cazurilor de crimă organizată continuă să erodeze încrederea populaţiei în capacitatea autorităţilor bulgare de a face justiţie. Totodată, faptul că multe dintre recomandările din raportul MCV pe 2015 încă reclamă acţiune evidenţiază o lipsă de determinare în eforturile instituţiilor bulgare în zone-cheie ale guvernanţei judiciare.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare prin MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al Bruxelles-ului şi al multor state membre vor continua să furnizeze sprijin valoros eforturilor de reformă ale Bulgariei.

În concluzie, Comisia îndeamnă Bulgaria să-şi accelereze progresele în implementarea recomandărilor vizând reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...