Bosnia nu este pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană – diplomaţi de la Bruxelles

Bosnia nu a îndeplinit criteriile de aderare la Uniunea Europeană şi blocul comunitar, format din 28 de ţări membre, este departe de a fi de acord cu admiterea fostei republici iugoslave în cadrul organizaţiei, au estimat diplomaţi de la Bruxelles, după ce Sarajevo a anunţat că-şi va depune cererea de aderare la UE luna viitoare, relatează miercuri agenţia Reuters.
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 15:40
Bosnia nu este pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană - diplomaţi de la Bruxelles

Descentralizată politic pe criterii etnice ca urmare a războaielor din anii 1990, soldate cu 100.000 de morţi, şi încă săracă din punct de vedere economic, Bosnia se află în urma vecinilor săi balcanici pe calea spre aderarea la UE.

Cu toate acestea, autorităţile de la Sarajevo au afirmat marţi că vor depune oficial cererea de aderare la UE pe 15 februarie, cu o zi înainte de o reuniune a miniştrilor din UE responsabili pe probleme ce includ convorbirile privind extinderea blocului comunitar. Cererea va avea nevoie de susţinere în unanimitate.

Într-o declaraţie făcută marţi la Sarajevo, croatul Dragan Covic, care asigură preşedinţia prin rotaţie a Bosniei, a afirmat că depunerea cererii de aderare la UE va arăta ”fermitatea clară” a Bosniei de a deschide negocierile de aderare cu UE, ”şi nimic altceva”.

Dar diplomaţi europeni de la Bruxelles au estimat că Bosnia nu a întreprins toate reformele necesare pentru aderare şi că membrii UE sunt încă departe de un acord privind susţinerea vreunei cereri, fără de care este puţin probabil ca preşedinţia olandeză a UE să discute acest subiect.

O evaluare din noiembrie 2015 privind apropierea Bosniei de normele şi standardele UE indică în mod clar că Sarajevo are încă multe de făcut, de la amendarea Constituţiei, reforma justiţiei şi a economiei, la lupta împotriva corupţiei, respectarea drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.

Bruxellesul doreşte, de asemenea, ca Bosnia, cu o structură complexă de administraţii în diferite regiuni, să aibă un organism decizional eficient pentru a trata cu UE.

Uniunea Europeană cere, de asemenea, ca Bosnia să-şi adapteze Acordul de Asociere şi Stabilizare, încheiat în 2008, pentru a reflecta schimbările survenite după aderarea la UE a Croaţiei, o altă fostă republică iugoslavă.

”Ţara este cea care trebuie să decidă când depune oficial cererea de aderare. Dar, în trecut, s-a anunţat în mod clar că Bosnia are nevoie de progrese semnificative la cel puţin două din aceste puncte pentru a face cererea sa mai credibilă”, potrivit unui diplomat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...