Brandul de ţară al Bulgariei ajunge la procuratură la două săptămâni după lansare

Procuratura bulgară va investiga un posibil conflict de interese în procesul de licitaţie pentru realizarea unui logo turistic pentru Bulgaria, iar rezultatul anchetei ar putea fi organizarea unei noi licitaţii şi un nou logo, potrivit publicaţiei Standart, preluată de Novinite.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 17:23
Brandul de ţară al Bulgariei ajunge la procuratură la două săptămâni după lansare

Noul logo a fost prezentat oficial în urmă cu două săptămâni şi a atras critici puternice din partea artiştilor, designerilor şi populaţiei.

Licitaţia a fost organizată de echipa fostului ministru al Economiei, Energiei şi Turismului, Traicho Traikov. Anchetatorii bulgari vor investiga rolul consilierului lui Traikov pentru marketing şi publicitate, Alexandra Lang, în urma unor sesizări că aceasta s-ar fi aflat în conflict de interese, scrie cotidianul Standart.

Potrivit Standart, o investigaţie care vizează documentaţia pentru licitaţie a început deja, iar rezultatul final ar putea fi o nouă licitaţie şi un nou logo.

Lang a negat categoric acuzaţiile de conflict de interese, afirmând că a participat activ la crearea brandului împreună cu compania selectată în acest scop, fără să fie însă implicată prin nicio afacere proprie.

„Logoul este o mică parte a proiectului. Licitaţia nu a fost pentru logo, ci pentru crearea, implementarea şi poziţionarea unui nou brand integrat. Logoul este doar partea vizibilă a proiectului, care concurează pentru turişti la nivel global. Este legătura emoţională dintre afaceri şi clienţi. De obicei, orice inovaţie de acest fel este întâmpinată cu opoziţie şi este nevoie de mult curaj pentru a nu ceda”, a spus Lang.

Echipa responsabilă de proiect nu a făcut o treabă prea bună şi nu a reuşit să atragă designeri bulgari de top, a declarat Rumen Draganov, expert bulgar în turism, citat de Novinite.

Potrivit acestuia, problema legată de logo reflectă corupţia, iar licitaţia trebuie anulată. Detaliile logoului promovează doar proprietăţi private, precum terenuri de golf, dar nu şi locaţii naturale aflate în proprietatea statului.

Bulgaria a lansat în ianuarie un nou brand turistic, cu sloganul „Bulgaria-A Discovery to Share”, care va fi folosit oficial din luna septembrie.

Noul brand a fost dezvoltat printr-un proiect în cadrul Programului Operaţional de Dezvoltare Regională, în valoare de 1,4 milioane de leva (700.000 euro), şi descrie Bulgaria drept o destinaţie prietenoasă, fermecătoare şi încă nedescoperită.

În afara brandului turistic naţional şi a sloganului, au fost create alte 10 sub-branduri pentru diferite tipuri de turism, precum şi o strategie de branding pentru regiunile ţării. Totodată, a fost realizat un brand pilot pentru regiunea Tracia.

Folosirea logo-urilor şi a simbolurilor brandului va fi gratuită, după înregistrarea pe o platformă online care va fi deschisă în luna martie, accesibilă de pe site-ul Ministerului bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului.

Potrivit ministerului, noul brand a fost dezvoltat după o analiză a percepţiei actuale a Bulgariei ca destinaţie turistică şi în comparaţie cu destinaţii concurente. Creatorii brandului au luat în considerare sondaje efectuate în 11 ţări din Europa şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...